Do kraja maja neće manjkati sunca, a neće manjkati ni kiše, iako ona prostorno i količinski neće biti ravnomjerno raspoređena, poručuje mladi magistar meteorologije Nedim Sladić.

Red kiše, red sunca, oznaka je proteklog dijela maja. Slično nas vrijeme očekuje i do kraja mjeseca.

– U suštini ne vidimo znakove stabilizacije nad područjem regije što znači da će često kružiti vlažne vazdušne mase, koje će destabilizovati atmosferu. To će donijeti lokalne pljuskove s grmljavinom, koje se smjenjuju sa sunčanim intervalima – rekao je Sladić za Jutarnji list.

Kako tvrdi Sladić, radi se o prilično nestabilnom periodu, tipičnom za ovo doba godine.

Ističe kako sada nema naznaka nekog pretjerano toplog, a ni hladnog razdoblja koje je okarakterisalo maj 2023. godine.

– Što se tiče prognoze vremena za nadolazeće ljeto, postoji određeni konsenzus na numeričkim prognozama. Cijeli skup modela Copernicus službe za klimatske promjene ukazuje na to da bi ljeto 2024. godine u većem dijelu regije, bilo toplije do znatno toplije u odnosu na klimatološki period od 1991. do 2020. godine – kaže Sladić.

Uprkos toplijoj sezoni, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih perioda, upozorava meteorolog. Ipak, veći dio ljeta bi trebalo da bude topliji od prosjeka, a toplinom bi se isticali juli i posebno august.

– Dakle, prema sadašnjim pokazateljima, drugi dio ljeta bi bio još topliji od prvoga. Kako budemo išli prema drugom dijelu ljeta, jači su signali za sušnije razdoblje – kazao je Sladić.

Nedim Sladić smatra da se nadolazeće ljeto neće bitno razlikovati od nekoliko prethodnih koji su odlikovali izraženi toplotni talasi.

– S obzirom na sezonske izračune, koji pokazuju da bi ljeto trebalo biti za jedan do dva stepena toplije u odnosu na period od 1991. do 2020. godine, onda to govori da postoji visoka vjerovatnoća toplotnih talasa tokom jula i avgusta. Ovi vreli talasi će biti prekidani kraćim prodorima hladnih vazdušnih masa sa sjeverozapada Evrope, koji donose pljuskove, grmljavinu i lokalno nevrijeme – zaključio je Sladić i dodao da će na leto ipak dominirati vrućine.

Prošle godine na Zemlji smo zabilježili najtopliji juni, juli i avgust od početka mjerenja temperature.

Prema podacima Službe za klimatske promjene “Kopernikus” Europske unije, globalna prosječna temperatura prošlog je ljeta iznosila 16,77 stepeni, što je 0,66 stepeni iznad prosjeka od 1990. do 2020. godine. Time je za gotovo 0,3 stepena oboren prethodni rekord ljeta 2019. godine.

Ljeto 2023. godine posebno je bilo ekstremno na sjevernoj hemisferi s učestalim toplotnim talasima, koji su raspirivali razorne šumske požare, štetili zdravlju i ometali svakodnevne živote ljude, prenosi N1.

Autor: Srpskainfo

FOTO: FACETV/YOUTUBE/SCREENSHOT