Već dvije decenije učenici i profesori prijedorske Elektrotehničke škole učestvuju na sajmovima inovacija mladih širom bivše Jugoslavije. Osvojili su brojna priznanja, a sa nedavno održanog INOST-a u Banjaluci donijeli su dvije zlatne i dvije bronzane plakete. Zlatna plaketa dodijeljena je za aplikaciju koja se koristi u autobuskom saobraćaju, a Dejan Stanojević je jedan od trojice učenika koji su je izradili. “Prošle godine nas trojica smo se prijavili na izazov koji je organizovala Gradska uprava i UNDP za izradu mobilne aplikacije u obliku softvera. Osvojili smo prvo mjesto, napravili aplikaciju i prijavili se na INOST i tu smo osvojili prvo mjesto. Aplikacija je napravljena za autobuski transport u gradu Prijedoru. Obuhvata prigradski, međugradski i međunarodni saobraćaj. U prigradski saobraćaj su ubačene i gradske linije gdje korisnik može da filtrira koju liniju želi, ona mu se prikaže na mapi. Tačnije, stanice se prikažu, on odabere određenu stanicu koja je početna i krajnja i može vidjeti vrijeme polaska i vrijeme dolaska na tu krajnju stanicu. Za međugradski i međunarodni saobraćaj dobije određene podatke kao što su ime prevoznika, dan polaska i vrijeme kada autobus kreće sa perona iz Prijedora”, kaže Stanojević.

Učenici i profesori Elektrotehničke škole došli su na zanimljivu ideju da na ovogodišnjem INOST-u predstave stone lampe sa motivima zmijanjskog veza. Lampe je radila sekcija mladih energetičara, a da su uspjeli u onome što su naumili, pokazuje srebrna plaketa koju su dobili. “Želimo da održimo tradiciju. Nije nam bilo nešto puno izazovno prilikom izrade veza, jer gdje smo griješili, tu je bila razrednica da nam pomogne i popravi sve što treba”, istakla je učenica drugog razreda Milica Ivaniš.

U sekciji mladih energetičara je i učenik 2. razreda Filip Šušnjar. Ponosan je na srebrnu plaketu koju je dobio za svjetiljku na daljinsko upravljanje izrađenu od recikliranog točka za bicikl. “Ideja je bila da se napravi neka lampa od recikliranog točka za bicikl da se može iskoristiti za neki ambijent u restoranu, u sobi može se iskoristiti da svijetli. Uglavnom, da izgleda lijepo. Ona se kontroliše pomoću daljinskog telefona, znači daljinskog upravljanja. Na njoj se nalazi jedan šeli, to je bežični relej koji se poveže na WI-FI i preko njega se pali i gasi  lampa”, kaže Filip i dodaje da njega u stvari više zanima elektronika i da će pokušati da za naredni INOST napravi nešto drugačije i bolje.

Profesor elektro grupe predmeta Milena Škobić ističe da je zadovoljstvo raditi sa talentovanim učenicima, dodajući da je i ove godine na INOST-u u Banjaluci u jakoj konkurenciji, Škola ispunila očekivanja. “Ove godine predstavili smo se sa 14 radova, tri rada iz oblasti automatike, dva iz oblasti informatike i ostali iz oblasti dizajna. Dobili smo četiri priznanja. Dvije zlatne plakete, informatika i automatika, gdje smo radili upravljanje semaforom pomoću PLC modula. Dobili smo srebrne plakete iz oblasti informatike i dizajna. Ideja je bila da učestvujemo iz informatike, dizajna i automatike, da pokažemo i stručnost i znanje i kreativnost i mislim da su naši učenici zadovoljili naša očekivanja. Bilo je jako puno učesnika, čak iz Rusije, tako da je bio uspjeh osvojiti četiri plakete u takvoj konkurenciji”, naglašava Škobićeva.

Prije odlaska u penziju, profesor Slavko Elijaš je godinama sa učenicima odlazio na sajmove mladih inovatora u velike gradove bivše Jugoslavije. Talentom i kreativnošću mladi Prijedorčani osvajali su priznanja, a penzionisani profesor naglašava da su inovacije važan segment u unapređenju nastavnog procesa. “U čemu je danas inovativnost? Mi ne možemo biti Nikola Tesla, ne možemo mi raditi ono što je on pravio i radio, ali možemo na onome čime se mi služimo i sa čime smo u kontaktu, da pokušamo nešto promijeniti. Pa čak i kad boju promijeniš na nečemu koja bolje odgovara, koja je bolja za oči,  inovacija je. Inovacije u školama pomažu svima. Prvo, profesori su u ovoj školi sa nekakvim programom koji je zastario. Sada kroz sekcijski rad i sekcije  imaju mogućnost da zajedno sa učenicima održe i prošire svoje znanje. Lično sam to osjetio, tako je to bilo. Mogao sam više da naučim. Nema na fakultetu tih praktičnih radova, nema tu nekakve prakse”, kaže Elijaš.

Učenici i profesori prijedorske Elektrotehničke škole uvjereni su da će i u narednom periodu osvajati značajna priznanja na sajmovima inovacija mladih.

Izvor: kozarski.com