Nekad kompanija za primjer, danas gubitaš i kamen oko vrata lokalnoj zajednici. Od nekadašnjih 100, prijedorski Ribnjak Saničani, u stečaju, spao je na pet zaposlenih. Radnici kažu da platu nisu dobili od početka godine, a nemaju ni doprinose.

“Zadnju platu smo dobili 31.12 sa decembrom mjesecom. Doprinosi nam nisu uplaćeni za ova period. Najbolje bi bilo da se što prije riješi ova agonija da se raspiše licitacija za prodaju Saničana kao pravnog lica”, rekao je Veljko Dragić, radnik Ribnjaka Saničani.

Radnici upozoravaju i na, kako tvrde, nelegalnu sječu.

“Ja sam stavljen kao član komisije za vaganje. Sječa je krenula prije tri dana, nas niko nije obavijestio ni gdje se vozi, ni gdje se važe”, rekao je Veljko Dragić, radnik Ribnjaka Saničani.

Novca nema, jer nema ni izlova ribe koja je jedini izvor prihoda. Sječa je legalna i od toga očekujemo prihod od oko 150 000 KM, kaže stečajni upravnik. Tako bi se izmirila dugovanja.

“Imam ovdje odluku skupštine povjerilaca, ima objavljena u dnevnom listu Glas Srpske, licitacija jedna i druga i na toj drugoj se javio ovaj drugi čovjek, ima ugovor sa izvođačem radova. Može se to provjeriti, a ja sam vagarinke donio za ovih prethodnih sedam kamiona što je otišlo”, rekao je Mirko Marčeta, stečajni upravnik Ribnjaka Saničani.

Oglasili su se i iz Gradske uprave. Kažu, nisu nadležni i nadaju se da će se teška situacija sa Ribnjakom što prije riješiti. To preduzeće u stečaju je od marta 2021. Skupština povjerilaca je početkom ove godine donijela odluku o njegovoj prodaji. Imovina Ribnjaka procijenjena je na oko pet miliona maraka.

Izvor: ATV