Investiciono-razvojna banka Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH kreirali su na današnjem sastanku plan aktivnosti sa kojim će nastupiti na zajedničkom sastanku sa Zelenim klimatskim fondom (GCF), najvećim klimatskim fondom na svijetu.

Resorni ministar Staša Košarac upoznao je v.d. direktora IRBRS Dražena Vrhovca sa informacijom da je GCF dao pozitivne ocjene Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske za sprovođenje zelene agende u Republici Srpskoj.

Ocijenjeno je da IRBRS ispunjava sve standarde i da je kredibilna institucija za implementaciju na međunarodnom nivou.

Podsjetimo, IRBRS je dobila preporuke da bude partner u implementaciji sredstava našim privrednicima za projekte iz oblasti zelene energije, dekarbonizacije, solarnih elektrana i slično.

„Ovi projekti podrazumijevaju i da dio sredstava bude usmjeren u bespovratne grantove, što će umnogome olakšati privrednicima sprovođenje zelenih politika i prelazak na zelenu energiju“, rekao je v.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac.

On je zahvalio ministru Košarcu jer je prepoznao da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske respektabilna ustanova koja može da zadovolji standarde najvećih fondova na svijetu i za to što je bio inicijator da IRBRS bude njihov partner.

Ministar Staša Košarac rekao je da je važno da jačamo domaće institucije i da je zato cilj da sredstva GCF implementiraju domaće institucije, u skladu sa zvaničnim politikama i potrebama domaće privrede i naših građana.

Sastanak sa Zelenim klimatskim fondom (GCF) biće održan u drugoj polovini juna u Seulu (Južna Koreja).

Današnjem sastanku, koji je održan u sjedištu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u Banjoj Luci, prisustvovali su i članovi Uprave IRBRS i savjetnici u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

prijedor24h