epa11363403 President of the Republic of Serbia Aleksandar Vucici (R) speaks before the General Assembly votes on creating an International Day of Remembrance for victims of the Srebrenica genocide at the United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 23 May 2024. The resolution would designate 11 July annually as the 'International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 Genocide in Srebrenica', commemorating the 1995 genocide of more than 8,000 Bosnian Muslims by Bosnian Serbs. EPA-EFE/SARAH YENESEL

Bili smo u pravu kad smo govorili o podjelama koje će izazvati ova rezolucija.

Ovo je u svojoj završnoj riječi u Generalnoj skupštini UN izjavio predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Nikad se, kako je istakao, nije desilo u Generalnoj skupštini da glasanje o genocidu nije bilo jednoglasno.

– Ovo se dešava prvi put zato što su neki moćni željeli da politizuju ovu temu i to se desilo – poručio je Vučić.

Na kraju, dodao je, rezultat glasanja je takav da u bilo kojemm nacionalnom parlamentu takav dokument ne bi prošao. Govoreći o doprinosu amandmana koje su podnosile pojedine zemlje, Vučić je istakao da je to dovelo samo do veće konfuzije.

– Pomenućemo i pitanje pravne odgovornosti, jer je ovdje riječ o tome. Svi koji su bili optuženi za zločin u Srebrenici osuđeni su i dobili su zatvrske kazne. Koja je bila onda svrha ovog danas? Jedina namjera je da se stavi moralna i politička krivica na jedan narod, ljude u Srbiji i Republici Srpskoj. Da budem iskren, kada govorimo o legitimitetu, to je neuspjelo. Želim samo da kažem da oni koji su željeli da stigmatizuju srpski narod nisu uspjeli i nikad neće uspjeti. Ponosan sam što sam danas imao priliku da branim pravo jedne male zemlje, poklonivši se žrtvama, priznavši naše greške i užasne zločine koji su neki od mojih sunarodnika počinili. Stojeći pred vama ponosno, kao dostojanstven Srbin – istakao je Vučić.

Najavio je da će već od sutra početi dijalog sa bošnjačkim sunarodnicima u Srbiji kako bi unaprijedili odnos.

– Razvijaćemo mir i daćemo svoj doprinos. Mnogo hvala onima koji nisu glasali za ovaj dokument, a hvala i onima koji su glasali, jer su nam otvorili oči. Ništa ne bi moglo više ujediniti srpski narod od onog što se ovdje danas dogodilo – zaključio je predsjednik Srbije, nakon čijeg izlaganja je zaključeno današnje zasjedanje Generalne skupštine UN.

Autor: Boris Knežević/Srpskainfo

FOTO: SARAH YENESEL/EPA