Za najmlađe je važno da što više vremena provode na otvorenom, da od ranog uzrasta razvijaju ekološku svijest i nauče da vode računa o svojoj okolini. Svjesni su toga u Dječijem vrtiću “Radost”, gdje koriste svaku priliku da mališane uče o značaju očuvanja zelenih površina u gradu. Prilika za to je i Evropski dan parkova, koji je ova ustanova odlučila da obilježi na najljepši mogući način.
“Volim u parku da se igram sa svojim drugarima. Posebno volim igru žmurke”, rekla je četvorogodišnja Katarina.

Četiri vaspitačice bile su u pratnji četrdesetak mališana iz dvije mlađe vrtićke grupe. Kako kažu, ukoliko im vrijeme dozvoli, svake godine praktikuju da kroz druženje i igru u parku s djecom obilježe ovaj značajan datum.
“Djeca se u parku igraju i usputno razgovaramo kako treba da se ponašamo na zelenim površinama, da ne bacamo smeće i da čuvamo životnu sredinu. Parkovi se redovno održavaju i dosta je cvijeća. I svoje dijete kada vodim u park, vidim da ima dosta roditelja sa djecom. Parkovi se održavaju i koriste, što je veoma pohvalno”, rekla je vaspitač u dječijem vrtiću “Radost”, Maja Dronjić Milijević.
Evropski dan parkova, 24. maj, obilježava se od 1999. godine na inicijativu Federacije nacionalnih parkova Evrope, u znak sjećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Evropi.

Izvor: kozarski.com