Na završnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana i krsne slave, Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” nagradila je najvjernije čitaoce, posjetioce Gradske čitaonice i saradnike. Najmlađi redovni čitalac u prošloj godini bila je petogodišnja Kruna Novaković, koja je sa iskrenom dječijom radošću primila nagradu. Knjige redovno čita i dvadesetčetvorogodišnja Sara Jurišić, medicinsko-laboratorijski inženjer i stažista u Domu zdravlja. Ističe da voli sve žanrove, da svaka knjiga ima svoju životnu priču koja obogaćuje njeno znanje i iskustvo te pozitivno utiče na duhovni razvoj. Od Biblioteke je dobila priznanje za redovno čitanje knjiga.

“Ova nagrada puno znači. Nisam je očekivala, jer moja ljubav prema čitanju seže od mladih dana. Nisam nikada ništa radila zbog nagrade, ali veoma je lijepo kada neko to prepozna i nagradi, da budem dio ovakvih svečanosti, pogotovo kada je o kulturi riječ”, istakla je Sara.

Spremajući ispite, a i specijalizaciju nakon završenih redovnih studija, puno vremena u Gradskoj čitaonici proveo je doktor Boris Kečan, koji ističe da mu i nagrada i Čitaonica mnogo znače.

“Prošlu godinu intenzivno sam koristio za spremanje specijalističkog ispita, gdje sam se svaki dan bavio učenjem u Čitaonici. Znači mi ova nagrada, a Gradsku čitaonicu sam koristio u toku specijalizacije, a i ranije, dolazio sam još u studentskom periodu od 2010. godine. Ljetne raspuste provodio sam u Čitaonici koja je postala dio mene”, kaže Kečan.

Među nagrađenim saradnicima je Rudarski fakultet Univerziteta u Banjaluci. U ovoj visokoškolskoj ustanovi ističu da su profesori u 2023. godini bili dosta aktivni kada je u pitanju pisanje stručne literature.

“Ove godine dobili smo zahvalnicu kao plod izuzetne saradnje u obogaćivanju Zavičajne zbirke biblioteke ‘Ćirilo i Metodije’. To podrazumijeva da mi Biblioteci dostavljamo sve publikacije koje se izdaju na našem fakultetu. Naši profesori i saradnici bili su vrlo vrijedni ove i prethodnih godina, tako da smo imali šta da dostavimo”, naglasila je Vanja Banjac,  bibliotekar na Rudarskom fakultetu.

Iz Odjeljenja za djecu, odrasle i Gradske čitaonice, bibliotekari su izabrali po dva najaktivnija čitaoca u 2023. godini. Bibliotekar Zavičajne zbirke Vedrana Tošić pojašnjava ko je sve nagrađen.

“Što se tiče Odjeljenja za djecu, najmlađi nagrađeni čitalac je petogodišnja Kruna Novaković, zatim učenica osnovne škole Sofija Stolić. Iz Odjeljenja za odrasle tu su Sara Jurišić i Irena Štrbac, a iz Gradske čitaonice Boris Kečan i Drago Šikman. To su naši najaktivniji čitaoci”, kaže Tošićeva.

Nagrađeni su i saradnici Biblioteke Mladena Odicki i Milica Predojević, učiteljice iz OŠ “Desanka Maksimović”, Milena Anđić, bibliotekarka OŠ “Dositej Obradović”, kao i Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor.

Izvor: kozarski.com