Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Stari Brod mjesto užasa, masovne smrti i neizmjerne patnje više od 6.000 nedužnih Srba, ali, nažalost, i najslikovitiji primjer kako su komunističke vlasti mjesta stradanja srpskog naroda planski i smišljeno skrivali sa namjerom da zaborav prikrije zločin, a sve sa obrazloženjem da se ne bi kvarili međunacionalni odnosi u bivšoj Jugoslaviji.

Ustaše Jure Francetića, zajedno sa muslimanima, tadašnjim “hrvatskim cvijećem”, u proljeće 1942. godine za samo dva mjeseca, od 22. marta do početka maja, monstruozno i brutalno su ubili, masakrirali, mučili, klali, silovali više od 6.000 nedužne djece, djevojaka, žena i staraca – istakao je Dodik povodom obilježavanja 82 godine od stradanja Srba u Starom Brodu kod Višegrada.

Dodik je rekao da su ustaše iz Sarajeva polovinom marta 1942. godine pokrenule ofanzivu širokih razmjera s jasnom namjerom da ostvare svoj i san muslimana i protjeraju sve što je srpsko do granice na Drini.

-U zbjegu pred krvoločnim ustašama našli su se Srbi od Olova, Sarajeva, Kladnja, Han Pijeska, Goražda, sa Romanije, Sokoca, Rogatice… koji su željeli da izbjegnu koljače bježeći prema Višegradu i dalje prema Srbiji. Došli su do Drine, u nadi da će se ukrcati na skelu ili čamac i izbjeći Francetićeve ustaše. Nažalost, većina njih koji su ušli u kanjon, nikada se više nisu vratili i svoje život skončali su u hladnoj rijeci -podsjetio je Dodik.

Dodik je naglasio da su, prema svjedočenjima malog broja preživjelih koji decenijama nisu smjeli da pričaju o ovom zločinu, nedužni ljudi, vidjevši da su opkoljeni i da su ih sa okolnih stijena nanišanili naoružani muslimani i ustaše, skakali u Drinu, dok su kanjonom odjekivali jauci, plač i dozivanja.

Prema njegovim riječima, hroničari su zapisali da je sa stijene u Drinu, samo u jednom danu zajedno skočilo čak 318 djevojaka, ne želeći da dopadnu u ruke ustaša i muslimana, jer su znale šta bi ih snašlo.

– Dovoljno je samo prisjetiti se svjedočenja Miloša Bašovića sa Borika kod Rogatice čiju je trogodišnju sestru jedan od ustaša bacio uvis, dočekao na bajonet, a potom je bacio u Drinu. I to samo zato što je nedužna djevojčica bila srpske nacionalnosti. Zato danas ne mogu da ne pitam potomke nacista, unuku nacističkog vođe, zagovornika rehabilitacije nacističkih pilota kako nazivaju ovaj zločin, kada nas, kao i ovih više od 6.000 žrtva, čija je grobnica Drina, nazivaju ‘genocidnim’? Je li ovo genocid s obzirom da je postojala jasna namjera da se u cijelosti ili djelimično uništi jedan narod na prostoru od Sarajeva do granice na Drini!? – upitao je Dodik.

On je istakao da je jugoslovenska komunistička vlast poslije Drugog svjetskog rata zabranila da se govori o zločinima i zločincima, a posebno o nacionalnosti žrtava i dželata, jer je to, kako su objašnjavali, narušavalo bratstvo i jedinstvo, a u stvari su željeli da zub vremena, umiranje svjedoka i vinovnika tih zločina, kao i smjenom generacija zataškaju zločine nad Srbima, koji su bili najveći stradalnici 20. vijeka i najveće žrtve nacističko-ustaške ideologije.

– Stari Brod treba da nam svima bude opomena i nauk, jer se 40 godina čekalo da se sazna istina o ovom strašnom zločinu, jer se 40 godina ćutalo i prikrivalo stradanje više od 6.000 Srba, mahom civila. Zato je njegovanje kulture sjećanja na stradanja srpskog naroda naša sveta dužnost koju moramo prenositi budućim generacijama, da ne bi i oni bili naivni kao mi i vjerovali da se zločini više ne mogu ponoviti. Mogu, a to vidimo i danas – rekao je predsjednik Dodik za Srnu.

Dodik je dalje dodao:

– Mogu da nas ucjenjuju koliko hoće, kao što su bestidno ucjenjivali pojedine zemlje da glasaju za rezoluciju o Srebrenici, ali nikada nećemo da pokleknemo upravo radi naših predaka, mučenika, žrtava koji su svoj mir i spokoj našli u hladnoj Drini ili mnogobrojnim jamama od kojih za neke možda još ni ne znamo jer su ih komunisti betonirali da istina o stradanju Srba nikada ne bi izašla na vidjelo. Zato moramo čuvati Republiku Srpsku, jer je ona naša otadžbina, naša sigurnost i naša sloboda koju ni po koju cijenu ne smijemo da izdamo. Republika Srpska nema cijenu! – konstatovao je Dodik.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER