Meteorolog Nedim Sladić rekao je da se kao i prethodnih godina očekuje toplije ljeto u odnosu na godinu prije. U narednim danima, očekuju nas nestabilne vremenske prilike sa temperaturama iznad prosjeka.

Neće biti pretjerano hladno jer izostaju oni hladni prodori pri čemu su temperature opet iznad višegodišnjeg prosjeka. Idući prema 3. i 4. junu tendencija koja je primjetna na prognoznom materijalu da na visinima raste, imat će refleksiju u prizemlju. Drugim riječima, natprosječno topao period se nastavlja, ali neće biti posve stabilno -rekao je on.

Prema njegovim riječima, ova dva-tri dana područje sjeveroistoka Bosne ima najmanju šansu za padavine s obzirom na to da je strujanje sa sjeverozapada pa se glavnina nestabilnih sistema danas i sutra prije svega zadržavaju južno od Sarajeva, odnosno, od Sarajeva ka jugozapadu se razvijaju u planinskim područjima centralne i zapadne Bosne, a onda se šire prema sjeveroistoku, odnosno, prema sjevernoj Hercegovini i istoku Hercegovine.

Kada govorimo o ljetu koje je pred nama, Sladić ističe da će biti toplije u odnosu na prethodnu godinu.

-Okvirno gledano 40 do 60 odsto analiziranih slučajeva je bilo toplije nego što je to uobičajeno. To opet nije iznenađenje jer svako ljeto od 2006. godine je toplije nego prethodno i govorimo o odstupanju jednog do dva stepena na najnoviji referentni niz 1991-2020. godina – naveo je Sladić.

Baš kao i u prethodnim godinama i ove nas očekuju toplotni talasi.

-Postojaće jedan toplotni talas koji će imati temperaturu vazduha veću od 35, pa i pribiližiti se i lokalno premašiti 40 stepeni kao i proteklih godina – rekao je Sladić za N1.

Autor: Srpskainfo