Parastosom u Hramu Svete Trojice, polaganjem vijenaca u Policijskoj upravi i kod spomenika „Za krst“ časni, prisluživanjem svijeća u spomen kompleksu „Kameni cvijet“ i svečanim defileom gradskim ulicama, završeno je obilježavanje 30. maja, Dana odbrane Prijedora. Željko Goronja je bio u izviđačko diverzantskoj jedinici majora Zorana Karlice, a u napadu na Prijedor 30. maja 1992. godine ranjen je kod muzeja. U vozilu u kojem se nalazio, dva saborca su poginula a još šest ranjeno.“To jutro je pokojni Zoran, komandant, došao po nas na položaj u 3 sata ujutru i rekao da se dešava napad na Prijedor i da dođemo do kasarne. Kada smo došli, on je već bio otišao prema gradu. Uputili  smo se prema gradu i tu smo, kod Centra javne bezbjednosti  stali da vidimo gdje je i šta je i odakle je bio napad.  Tu smo skrenuli lijevo. Bilo nas je 9 u „pinc gaueru“, upali smo u unakrsnu paljbu koju smo uzvratili iz  vozila.  Upali smo u grupu napadača na Prijedor koji su bili pod komandom grupe D aktivnog poručnika JNA Muhića”, prisjeća se goronja napada na Prijedor.

“Suština  svakog obilježavanja jeste da prije onog protokolarnog dijela, okupimo se u našim svetim hramovima, ispred spomen obilježja da se poklonimo onima koji su dali najviše za slobodu srpskog naroda i za stvaranje Republike Srpske, našoj poginuloj braći. Da ih se sjetimo, prenosimo kulturu sjećanja jer dok se mi budemo sjećali njih, živjeće i sloboda i Republika Srpska za čije stvaranje su oni najzaslužniji”, istakao je Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike srpske. “Oni su ti koji su svojim dijelovima tijela, svojom krvlju, svojim životima iscrtali  granice Republike srpske i oni su najzaslužniji što danas sloboda postoji i upravo mi  ako želimo da sačuvamo Republiku Srpsku, naš sistem vrijednosti, moramo da razmišljamo na takav način da nam  na prvom mjestu bude Republika. Ona ne može da bude shvaćena ni kao izvor moći ni izvor funkcija, privilegija niti može da bude shvaćena kao nešto što je tiranin i neprijatelj narodu. Upravo ona mora bude shvaćena i doživljena kao zaštitinik naroda i slobode i zaštitinik opstanka na ovim prostorima”, rekao je Radan.

Naglašavajući da istoriju treba pisati, prenositi i pamtiti onakvom kakva je bila, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor poslao je poruke mira sa obilježavanja Dana odbrane Prijedora. “Jako je važno reći da smo se mi ovdje okupili da na miran i  dostojanstven način pošaljemo poruku da smo mi ovdje raspoloženi za suživot, za dogovor, za saradnju, za prosperitet i napredak. Ali isto tako moramo da poručimo da ne možemo da zaboravimo neke stvari. Prvenstveno to dugujemo urpavo borcima, svima onima koji su svoje živote položili, dali, isto tako porodicama poginulih boraca. Želimo da se priča o istini, o ovom događaju što se nažalost desio u našem gradu. Isto tako da generacije  koje dolaze znaju šta se desilo2”, poručio je Javor.

“Ovaj dan dočekujemo i obilježavamo sa pomiješanim osjećanjima, sa tugom, ponosom, sa gordošću i našim slobodarskim duhom”, rekao je ministar rada i boračko invalidske zaštite Danijel Egić, dodajući da u Prijedoru i cijeloj Republici Srpskoj ima mjesta za sve dobronamjerne ljude. “Na ovaj dan prije svega  sjetimo se naših poginulih drugova i tog dana, tog jutra kada smo nakon početnog iznenađenja uspjeli da se organizujemo, uspjeli da  odbranimo ovaj grad i zato smo ponosni. Naravno, tuga je zbog poginulih drugova, saboraca, a na ovakav način  svake godine ih se  sjetimo, da im odamo  pomen, zapalimo svijeće i pomolimo se za njih. Grad Prijedor je  grad pun tolerancije, grad Prijedor će tako i nastaviti. Svima onima koji poštuju  naše običaje, našu vjeru, naš način života, našu Republiku Srpsku, ovaj grad, vrata su širom otvorena i ovdje su uvijek dobrodošli”, istakao je Egić.

U svečanom defileu ulicama grada učestvovali su javna preduzeća i ustanove, kulturno umjetnička društva, škole, sportski kolektivi, predstavnici vojske i policije, organizacije proistekle iz Odbrambeno otadžbinksog rata, predstavnici gradske uprave i brojni građani.

Izvor: kozarski.com