Investiciono-razvojna banka Republike Srpske učestvovala je u radu Godišnje skupštine Evropskog udruženja javnih banaka (EAPB) koja je održana danas u Barseloni (Španija).

Delegaciju IRBRS predvodi v.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac, koji je podsjetio da je IRBRS punopravna članica ovog udruženja, čime je ostvaren pristup najbitnijim informacijama, kao i budućim planovima i kretanjima na finansijskom tržištu Evropske unije.

„Bitno je biti dio jedne ovakve asocijacije. To nam daje mogućnost da blagovremeno razumijemo procese i pozicioniranje IRBRS i Republike Srpske u međunarodnim finansijskim tokovima. Kontakti koje smo ostvarili kroz članstvo u asocijaciji od nemjerljivog su značaja. Izuzetno sam zadovoljan našim nastupom na godišnjoj skupštini EAPB“, rekao je Vrhovac.

Na današnjoj skupštini razmatrane su informacije o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima Udruženja. Usvojen je finansijski izvještaj i izvještaj o radu EAPB za prošlu godinu, plan i program rada za naredni period, te izabran novi Administrativni odbor, koji upravlja Udruženjem.

Evropsko udruženje javnih banaka (EAPB) osnovano je 2000. godine sa sjedištem u Briselu, kao zastupnik evropskog javnog bankarstva. Direktno ili indirektno EAPB predstavlja preko 90 finansijskih institucija iz različitih evropskih zemalja (iz članica EU ili kandidata za članstvo) koje sveukupno imaju oko 15 % udjela na evropskom tržištu i bilans od oko 3.500 milijardi evra.

EAPB članice obezbjeđuju finansijske usluge i finansiranje projekata koji podržavaju održiv ekonomski i socijalni razvoj – aktivnosti koje se odnose na finansiranje kompanija, promociju „zelene ekonomije“, socijalnog stanovanja, zdravstva, obrazovanja i javne infrastrukture na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

prijedor24h