Povodom Dana i krsne slave Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“, Prijedorčani su imali priliku da se u Gradskoj čitaonici druže s novinarkom i književnicom Vesnom Dedić. Dedićeva je autorka brojnih romana, a u Republici Srpskoj se, kako je rekla, uvijek osjeća odlično. Kaže da je imala potrebu da stavi na papir sve emocije vezane za ove krajeve, pa će novi roman izaći 11. juna pod nazivom „Boli pesme kraj“, u kojem se većina radnje dešava na prostoru BiH.

Rekla je da su njena druženja sa čitatelјima vrlo netipična.

„Te 2010. godine, kada sam objavila prvi roman i kad su mi rekli da je rasprodan i da moram imati promociju, odgovorila sam im da ja nisam pravi pisac. Ja sam novinar koji piše knjige, jer su mi književne večeri koje sam pratila kao novinar uvek bile strašno dosadne. Uvek dođe neki književni kritičar i guši kako je taj pisac veličanstveno ispisao svoje delo, a onda pisac koji je već popio par vinjaka, priča kako je on stvarao, kako se mučio, pa šta je sve hteo. I onda izađeš umoran. Ja sam želela da moje promocije budu lepe kao što su mi i knjige lepe“, rekla je Dedićeva.

Naglasila je da njene romane čitaju djevojke i žene, a u poslјednje vrijeme i muškarci.

„Moje knjige se čitaju u nekim trenucima pred spavanje, na plaži, u bašti. Hraniš svoju dušu. Tražiš neku utehu i ja sam želela da moje promocije budu to, lepa druženja, privilegija da te devojke i žene koje me čitaju i gledaju, mogu da pogledam u oči, da im stvarno kažem hvala, da im kažem koliko mi znače i da popričamo o temama iz mojih romana. Teme su razne. Svakog raduju drugačije. Nikad nisam imala dve iste promocije“, nastavlјa priču Vesna.

Godinama je autorka popularne emisije „Balkanskom ulicom“. Kaže da je emisiju smislila 2001. godine, a prije toga je radila kao urednik i voditelј jutarnjeg programa koji je, po njenim riječima, vrlo zahtjevna novinarska forma.

„Rodila sam bebu i želela sam da budem mama što je moguće više. Smislila sam tu emisiju sa idejom da to budu fine, male priče o životu sa poznatim ličnostima. Desilo se da je, posle prve ili druge emisije, naša najpoznatija i najbolјa tv kritičarka Branka Otašević objavila hvalospeve o emisiji. To mi je bio veliki podstrek. Emisija je postajala sve popularnija i ja sam je radila kao što svi mi radimo svoj posao. Uvek je bilo komentara da lјudi to vole, ali ja negde nisam bila svesna te emisije i njene važnosti u porodičnom životu generacija lјudi na ovim prostorima. A evo reći ću nešto što mi se nedavno desilo prvi put. Moje dete, koje ima 23 godine, raslo je uz tu emisiju, nju je othranila ta emisija. Naravno da joj mama nije nikad bila idol u životu i retko je gledala emisiju. Neki dan sam joj rekla o nekim mojim planovima, a preskočila sam da ‘Balkanska’ ostaje, a ona će uplašeno: ‘Nećeš valјda da ukineš Balkanskom? Pa, to je moje detinjstvo’. (smijeh) Rekla sam joj da ne brine, neću do penzije.“

Vesna Dedić godinama vodi škole novinarstva. Na pitanje da li danas ima kvalitetnih novinara i da li je ikad nekom polazniku rekla da nije za novinarstvo, spremno je odgovorila:

„Rekla sam: ‘Ti ne možeš da budeš novinar!’ Rekla sam i: ‘Nemoj da bacaš i vreme i pare’. Rekla sam: ‘Bravo, svaka čast, super si se probio, ja to nikad ne bih tako’. Ali svim svojim polaznicima kažem jednu osnovnu stvar. To je da je novinarstvo zanat, da moraju biti pismeni i načitani, da moraju da uklјuče mozak ako žele da se najedu hleba od ovog posla i kažem im klјučnu stvar, da ih ja mogu naučiti zanatu, ali da ih ne mogu naučiti moralu. I posle njihove karijere odlaze u raznim pravcima, u odnosu na taj neki kodeks časti. Trudim se da ih pripremim za život koji je lep, ali nije nimalo lak. Pre svega opstati u jednoj redakciji gde je jako teško, sve je teže, to je more sujeta. Poslednje dve generacije imamo izuzetno obrazovane mlade lјudi, koji žele svoju šansu. Neki imaju snagu i socijalnu inteligenciju da prođu kroz sav taj mulј, neki nemaju.“

Na pitanje zašto je počela da piše knjige, Vesna kaže da se to desilo 2010. godine kada je imala 42 godine i kada je želјela sebi ispuniti želјu. Tad je napisala roman „Zauvek u srcu“.

„Bile su neke okolnosti koje su me podstakle da to uradim, a napisala sam posvetu Lenki. Prosto moja ideja je bila da dobijem dobar avans i da odem sa kćerkom na dobro letovanje. Ne da budem bestseler, tome se nisam nadala, i želela sam da jednog dana kad moj unuk ili unuka budu u biblioteci, kad vide tu knjigu, da moja Lenka može da kaže: ‘Eto, baka nije bila samo novinar, ona je napisala lјubavni roman’“, priča Dedićeva.

Na pitanje koga u životu vrijedi zadržati, Vesna kaže da je to onaj ko ima dobre namjere, ne samo prema vama, nego prema svakom biću na ovoj planeti.

„S druge strane, ne možete verovati da ako neko čini loše stvari drugim lјudima, da će prema vama biti dobar zato što ste mu prijatelј ili lјubavni partner. Neće. Budite sigurni. Neće. I vas će u jednom trenutku zgaziti“, kaže Vesna.

Ističe da vjeruje u smisao osnovnih kategorija lјudskog duha na kojima se temelјi opstanak lјudske civilizacije, a to su: lјubav, samopoštovanje i poštovanje, odanost, istinolјublјe i hrabrost.

„Iskreno verujem da će svako ko čini loše drugim lјudima, biti kažnjen na neki način i to uvek pretežak“, zaklјučuje Vesna Dedić.

Izvor: kozarski.com