Vajar Mile Prerad već šest decenija širom Evrope izlaže svoje skulpture. Odlučio je da jednu postavi i u rodnom mjestu. Skulpturu je nazvao “Kap života” a postavljena je ispred ambulante porodične medicine u Omarskoj. Autor objašnjava simboliku naziva skulpture i mjesta koje je izabrao za njeno postavljanje. “To mi je uvijek  bila želja da postavim jednu skulpturu upravo ovdje, na mjestu gdje se susreće narod, gdje narod dolazi za pomoć. Dolazi sa bolom, vraća se sa smijehom. Ili vraća se sa suzama. I ta suza je isto jedna kap koja je kap veselja ili kap tuge”. kaže Prerad.

“Ovo će uvijek da bude opomena kako je život kratak i vrijedan i kako u životu ima i sreće i tuge”, kaže doktorica u ambulanti porodične medicine u Omarskoj Aleksandra Stupar Radić, dodajući da Preradova ljubav prema rodnom kraju zaslužuje pažnju i poštovanje. “Htjela bih da kažem, Mile Prerad je svjetski čovjek, a naš čovjek. I ljubav prema našem mjestu, našem  kraju i svom zavičaju upravo ga je  i ponukala da  napravi ovu skulpturu i da pokloni našem mjestu”, istakla je Stupar radić.

Mile Prerad decenijama živi i radi u Njemačkoj, a načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić pohvalaio je velikog vajara za promociju i očuvanje porijekla. “Ono što je veoma važno je da je Mile Prerad uvijek se rado sjećao svojih korijena i da uvijek zna ko je i odakle je i sa ponosom je isticao da je Srbin. Motivi njegovog rada su uvijek bili priroda, vjera i to je dokazivao nebrojeno puta ovdje. Nikad nije zaboravljao svoje korijene”, naglasio je Milješić.

Skulpture prijedorskog vajara Mile Prerada nalaze se u brojnim evropskim zemljama. U lokalnoj zajednici se nadaju da će, nakon postavljanja skulpture u Omarskoj, sa poznatim vajarom biti uspostavljena značajnija saradnja i da će njegove skulpture krasiti brojna mjesta u gradu na Sani.

Izvor: kozarski.com