Pod nazivom “Prijedor dog šou 2024“ kod Bereka u Starom Gradu održana je izložba pasa. Vođa izložbe Mladen Goronjić pojašnjava detalje. “Danas se održavaju 20. i 21. državna izložba i peta po redu međunarodna izložba. Na ove dvije državne su učesnici isto iz inostranstva, samo što na međunarodnoj izložbi psi mogu dobiti titulu CACID, a to znači da  su kandidati za međunarodnog šampiona”.

Iz Požege, iz Hrvatske, sa svojim ljubimcima na izložbu je došla Enđel Marić. Ističe da ljubav prema psima traje od malih nogu, dodajući da joj priznanja puno znače. “Tata je još 90-tih imao uzgajivačnicu njemačkih ovčara i od tada samo psi. Priznanja puno znače, pogoto kad uzgojite nešto svoje i kad vidite da se sav trud isplatio , onda je srca kao kuća. Prvi put sam u Prijedoru i sve je urađeno jako profesionalno. Izložbe   nam služe kao odlična vježba za socijalizaciju mladih pasa i da bi za neke velike izložbe bili što bolje utrenirani”, ističe Marićeva.

Kao i ostali učesnici i  Aldin Kulenović iz Bihaća pohvalio je organaizaciju izložbe. On se godinama bavi uzgojem američkih staafordskih terijera sa kojima osvaja brojna priznanja. “Bavim se jedno dvadesetak godina, na izložbama sam redovan, kako u BiH tako i u van zemlje, od evropskih i svjetskih. Upravo smo sad na  svjetskoj izložbi u Zagrebu sa mužjakom bili četvrti, sa istim tim mužjakom  prije dvije godine  u Parizu u razredu 6-9 bili na rpvom mjestu. Sve u svemu zadovoljan sam. Ovo smatram hobijem, a svake godine sam na izložbi u Prijedoru”, kaže Kulenović.

Prvi put u Prijedoru na izložbi pasa je Katarina Stojanović iz Beograda. Njeni ljubimci su pudle, za koje kaže da je zahtjevna rasa za održavanje. Smatra da su izložbe korisne i za vlasnsike i za ljubimce. “Prvenstveno, veliko je zadovoljstvo doći na izložbu i veliko je iskustvo  za pse da stasaju, sazru i da budu raspoloženi, da se lepo provedemo i da naravno nešto osvojimo. Vrlo je zahtevno što se tiče pudli, veoma zahtevna rasa za održavanje i negu i to je konstantna briga i nenga o dlaci o ishrani, o zdravom životu. Bez ljubavi to ne bi moglo”, naglašava Stojanovićeva.

Na izložbi u Prijedoru 140 izlagača iz 15 zemalja predstavilo je više od 600 svojih ljubimaca. Pored učesnika iz Republike Srpske i biH, najviše ih je bilo iz Češke, Slovačke, Njemačke, Mađarske, Hrvatske i srbije. Sudije su bile iz Slovenije, Srbije i BiH, a najuspješniji izlagači dobili su pehare, medalje i hranu za svoje ljubimce.

Izvor: kozarski.com