Investiciono-razvojna banka Republike Srpske spremna je za partnerstvo sa najvećim klimatskim fondom na svijetu – Zelenim klimatskim fondom (GCF).

Ovo je zaključak današnjeg sastanka v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražena Vrhovca sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Stašom Košarcem i ekspertom Zelenog klimatskog fonda za upravljanje projektima Goranom Janjićem koji je održan danas u Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu.

Tokom razgovora o akreditovanju IRBRS za implementacionu jedinicu Zelenog klimatskog fonda (GCF) dogovorene su aktivnosti u vezi sa zajedničkim nastupom IRBRS i Ministarstva na sastanku sa Fondom koji će biti održan u septembru u sjedištu GCF u Seulu (Južna Koreja).

Zeleni klimatski fond dao je pozitivne ocjene Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske za sprovođenje zelene agende u Republici Srpskoj. Ocijenjeno je da IRBRS ispunjava sve standarde i da je kredibilna institucija za sprovođenje agende na međunarodnom nivou. IRBRS je dobila preporuke da bude partner u implementaciji sredstava našim privrednicima za projekte iz oblasti zelene energije, dekarbonizacije, solarnih elektrana i slično.

„Još jednom je potvrđeno da IRBRS sprovodi odgovornu politiku prema Republici Srpskoj. Prepoznati smo kao respektabilna ustanova koja može da zadovolji standarde najvećih fondova na svijetu“, rekao je v.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac.

Ministar Košarac rekao je da je IRBRS, zahvaljujući odgovornim politikama institucija Republike Srpske, prepoznata kod međunarodnih organizacija kao kredibilan i relevantan partner.

“Naš cilj je da podržimo napore institucija Srpske u daljem razvoju i jačanju vlastitih kapaciteta“, rekao je Košarac.