Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i ove godine sprovodi kampanju “Oružje ne štiti, oružje ubija” usmjerenu na djecu školskog uzrasta. Njenu aktuelnost, nažalost, potvrđuje najnoviji slučaj u jednoj područnoj osnovnoj školi u Prijedoru u koju je učenik donio ručnu bombu. Policijski službenici su postupili po prijavi direktora Škole.

“Navedeno je da je jedan nastavnik u toj osnovnoj školi od učenika oduzeo ručnu bombu. Postupanjem policijskih službenika utvrđeno je da se radi o ručnoj bombi odnosno pokaznoj bombi koja nije predstavljala opasnost zato što ona nije imala inicijalni okidač za aktiviranje”, rekla je Zvezdana Alendarević, portparol PU Prijedor.

Službenici Policijske uprave Prijedor, tokom kampanje “Oružje ne štiti, oružje ubija”, održavaju niz edukativnih predavanja u školama s područja prijedorske regije. Jedno takvo bilo je i u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”. Važnosti ove teme svjesni su kako učenici tako i uprava Škole.

“Znam da je oružje opasno i da ne trebamo njime da se igramo. Oružjem treba da se bave lica koja imaju potrebne dozvole i znaju da rukuju njime”, rekao je učenik sedmog razreda Uroš Predojević.

Direktor Zdravko Budimir rekao je da je današnje predavanje nastavak dobre saradnje s policijom te da nastoje obuhvatiti različite teme, koje su korisne za đake.

“Ova kampanja je izuzetno bitna zato što se učenicima ukazuje na to da oružje nikad ne može imati neko pozitivno dejstvo. Blizina oružja je uvijek opasna za đake, tako da smatram da je ovo predavanje izuzetno značajno i treba da bude organizovano za što je moguće više učenika”, rekao je Budimir.

U prva četiri mjeseca ove godine, na području Policijske uprave Prijedor evidentirano je 11 krivičnih djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava“ i pet prekršaja po Zakonu o oružju i municiji. Pojašnjavaju cilj kampanje.

“Cilj je da se učenici prvenstveno upoznaju šta je to oružje. Kroz ovo predavanje mi njima ukazujemo na to koje su osnovne vrste oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, kako bi, u slučaju da uoče takve predmete, mogli da ih prepoznaju kao opasne i to odmah prijave policiji odnosno nekom od starijih”, istakla je portparol Zvezdana Alendarević.

U prošloj i ovoj godini na području Republike Srpske nisu evidentirana maloljetna lica da su povrijeđena ili stradala usljed nestručnog rukovanja oružjem ili minsko-eksplozivnim sredstvima, saopšteno je iz MUP-a RS. Kampanja “Oružje ne štiti, oružje ubija” traje do 14. juna.

Izvor: kozarski.com