????????????????????????????????????

Okružno javno tužilaštvo Prijedor uložiće žalbu na presudu prijedorskog Osnovnog suda kojom je načelnik Higijensko-epidemiološke službe (HES) Doma zdravlja u ovom gradu Milica Otković oslobođena optužbi za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, rečeno je u ovom tužilaštvu.

Tužilaštvo je zatražilo produženje žalbenog roka kao zakonsku mogućnost u složenim krivičnim stvarima.

Oslobađajuću presudu Osnovni sud u Prijedoru donio je 27. novembra prošle godine, a u aprilu ove godine stranama u postupku dostavio obrazloženje odluke na 119 strana.

U njemu se navodi da sud nije mogao van svake razumne sumnje utvrditi postojanje krivične odgovornosti Otkovićeve jer nije dokazano da je počinila krivična djela za koja se tereti.

– Radnje koje je preduzimala optužena sud nije mogao dovesti u uzročnu vezu sa prouzrokovanom posljedicom, to jest da su vakcine smještene u zamrzivač Beko postale neupotrebljive zbog odluka koje je donosila u svojstvu načelnika HES-a – navodi se u obrazloženju presude.

Stoga je sud i primijenio načelo da se svako smatra nevinim dok se pravosnažnom odlukom suda ne utvrdi njegova krivica odnosno odgovornost, a o sumnji sud odlučuje na način koji je povoljniji za optuženog.

Sud je prihvatio kao istinite, potpune, objektivne, nedvosmislene i nepristrane iskaze svjedoka, u vrijeme predmetnog događaja zaposlenih u Domu zdravlja Prijedor Sandre Kusonjić, Aleksandra Škorića, Dalibora Lajića i Draška Brezičanina.

Kao validne sud je prihvatio iskaze svjedoka Milana Knjeginjića i Miroslava Senića, servisera i prodavca elektrotehničkih uređaja, kao i iskaze vještaka Željka Trninića i Biljane Stjepanović.

S druge strane, iskaze svjedoka Dušanke Smiljanić, Dijane Đerić i Aleksandre Bašić, u vrijeme predmetnog događaja zaposlenih u Domu zdravlja Prijedor, sud je prihvatio djelimično, a odbacio u dijelovima koje je ocijenio kao protivrječne drugim izvedenim dokazima.

Iskaz svjedoka Milenka Jokića prihvaćen samo u dijelu u kojem je rekao da je postavio UPS uređaj u HES, a sve ostalo odbacio kao protivrječno i nedosljedno, uključujući i kontradiktornosti svjedočenja na glavnom pretresu u sudu u odnosu na izjave iz zapisnika date policiji u fazi istrage.

U prijedorskom Domu zdravlja 12. aprila 2021. godine privremeno je obustavljeno vakcinisanje stanovnika protiv kovida 19, budući da je došlo do prekida hladnog lanca u zamrzivaču u kojem su čuvane 1.342 doze vakcine “sputnjik ve”.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA