Delegacija Obrtničke komore Sisačko-moslovačke županije posjetila je Prijedor i razgovarala sa predstavnicima Područne zanatsko-preduzetničke komore. Cilj sastanka bio je razmijeniti iskustva i unaprijediti saradnju. Predsjednica Obrtničke komore Sisačko-moslovačke županije Ivanka Čačić kaže da zbog lakše saradnje treba raditi na tome da i BiH uđe u Evropsku Uniju, ali i više iskoristiti trenutne mogućnosti za prekograničnu saradnju. Čačićeva ističe da je jedan od zajedničkih problema kako sačuvati zanate.

Ivanka Čačić

„Svakom čovjeku treba dati priliku i mislim da stare zanate moramo jako čuvati. Oni nam izumiru na cijelom području i trebamo raditi na tome. Naravno, Evropski fondovi imaju edukacije, kao što su učenje jezika ili kompjutersko obrazovanje. U svakom slučaju treba ići naprijed“, rekla je Čačićeva.

Predsjednik Upravnog odbora Područne zanatsko-preduzetničke komore Prijedor Ranko Zgodić kaže da u ovoj godini žele povećati broj preduzetnika od pet do 10 odsto. Da bi zanati preživjeli u borbi sa modernim tehnologijama, Zgodić navodi da je plan omogućiti mladima da se nakon srednjoškolskog obrazovanja odmah zaposle u zanatskim radnjama.

„U tom smislu ove godine je zajedno sa Odjeljenjem za privredu i preduzetništvo pripremljen jedan projekat podsticaja za zapošljavnje djece koja žele ostati ovdje, koja ne žele ići na fakultete i u inostranstvo. Omogućiti  jednu vrstu podsticaja i promovisanja statusa. Do sada se govorilo da je čovjek zanatlija nižeg ranga, sada je zanatlija u dobrom statusnom i finansijskom položaju, to svi vidimo iz realnog života“, ističe Zgodić.

Ranko Zgodić

On dodaje da su teme razgovora bile  dobra i loša iskustva preduzetnika nakon ulaska u Evropsku Uniju kao i zakonske izmjene, među kojima je i zakon o novoj fiskalizaciji.

„Svi preduzetnici i privrednici će dobiti nove fiskalne kase. To je komplikovan proces, ali treba se implementirati do kraja godine. Donosi se i novi zakon o samostalnim preduzetnicima, učestvovali smo u raspravi, dosta je liberalniji i moderniji, pa smo htjeli da vidimo sa kolegama iz Siska kako su oni prošli, pošto su imali nešto slično, kako su prošli proces prilagođavanja novoj organizaciji“, rekao je Zgodić.

Za delegaciju Obrtničke komore Sisačko- moslovačke županije i njihove domaćine iz Prijedora prijem je organizovao i gradonačelnik Slobodan Javor.  Ovom prilikom istaknuta je dobra saradnja razvojnih agencija Prijedora i Siska.  U gradu na Sani ima oko 1.600 preduzetnika.

Izvor: kozarski.com