САНКТ ПЕТЕРБУРГ, 6. ЈУНА /СРНА/ - Предсједнику Републике Српске Милораду Додику данас је у Санкт Петербургу уручена Медаља предсједничке библиотеке "Јељцин" из овог руског града поводом обиљежавања 15 година библиотеке и за успјешну сарадњу, јавио је извјештач Срне.

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku danas je u Sankt Peterburgu uručena Medalja predsjedničke biblioteke “Jeljcin” iz ovog ruskog grada povodom obilježavanja 15 godina biblioteke i za uspješnu saradnju, javio je izvještač Srne.
Dodiku je Medalju, na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, uručio generalni direktor Predsjedničke biblioteke “Jeljcin” Jurij Nosov.

Dodik je zahvalio Nosovu za dodijeljeno priznanje, istakavši da je cilj Republike Srpske uspješna saradnja sa institucijama Rusije.

“Znam koliko cijenite saradnju sa institucijama Republike Srpske, što je za nas od nemjerljivog značaja”, rekao je Dodik.

Dodik je Nosovu uručio posebno izdanje na ruskom jeziku knjige “Na Drini ćuprija” novelovca Ive Andrića.

On je istakao da je uručenje Medalje znak da se na visokom nivou primjećuje saradnja Srpske i Rusije.

“Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske ima uspješnu saradnju sa Predsjedničkom bibliotekom `Jeljcin` dugo godina. Želimo da nastavimo ovu saradnju s ciljem da obezbijedimo da buduća pokoljenja na adekvatan način imaju elektronski prikaz dokumenata i svega što je važno kako bi znali što više o srpskom i ruskom jeziku i pismu”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da Zapad, a pogotovo NJemačka, žele revidirati istoriju.

“Samo originalni dokumenti iz prošlosti mogu pokazati da je to propagandni čin i da je NJemačka bila na mračnoj strani istorije i da nikako ne može da opere svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu, gdje je stradalo više od 50 miliona ljudi”, naglasio je Dodik.

On kaže da su srpski i ruski narod, koji su bili stradalnici u Drugom svjetskom ratu, danas na udaru potomaka fašista i nacista.

“Oni su imali plan kompletnog uništenja srpskog naroda i zato nam je važno da institucionalno sarađujemo sa Rusijom i nastaviću da podržavam takvu vrstu saradnje”, poručio je Dodik.

Nosov je naveo da je velika čast što predstavnici ove biblioteke mogu da informišu Dodika o njenom fundusu i ogromnom bogatsvu.

“Od 2017. godine imamo uspješnu saradnju sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Srpske i to će biti nastavljeno. Realizovali smo velike projekte i imamo planove za naredni period”, istakao je Nosov i dodao da ova biblioteka ima fundus od 400 elektronskih zbirki.

Nosov je Dodiku uručio enciklopediju Administracije za poslove predsjednika Ruske Federacije.

Uručenju Medalje su prisustvovali ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko opbrazovanje Srpske Željko Budimir, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Prethodno se predsjednik Republike Srpske sastao sa rukovodstvom kompanije “Ruske željeznice”.

Za danas je predviđen sastanak Dodika sa gubernatorom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovom, dok je u večernjim časovima planiran intervju sa vodećim ruskim medijima.

Planiran je i sastanak Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: SRNA/kozarski.com