Današnja Hrvatska treba da se oslobodi ustaške košulje. Definitivno. Toliko volim Hrvatsku da imam pravo da kritički govorim o njoj. Mjera kritike je mjera ljubavi.

To je izjavio proslavljeni jugoslovenski i hrvatski filmski režiser i scenarista, Lordan Zafranović, govoreći o današnjoj Hrvatskoj i novoj Vladi u kojoj se našao i Domovinski pokret. Što je, prema ocjenama mnogih, čini više desničarskom nego u vrijeme Franje Tuđmana.

– Ostala je propaganda svih ovih 30 godina koja je dovela do toga da se masovno dižu ruke na fudbalskoj utakmici sa porukom Za dom spremni, da 20.000 ljudi digne ruku i izgovori to. To znači da nešto nije u redu, da se nešto od malena mora mijenjati. Da se ljudima kaže da je to zlo, da to nije poklič pohvale Hrvatskoj, nego obrnuto. Međutim, ne ide – izjavio je Zafranović u intervjuu za Una TV.

Zafranović je pri kraju snimanja serije „Djeca Kozare“ koja govori o strašnim zločinima NDH nad Srbima. Iz te serije, dodaje Zafranović, nastaće film. Ekskluzivno je otkrio da će da se zove „Doba zla u 10 poglavlja“. Inače, radni naziv filma je „Zlatni rez 42“.

Zafranović poručuje da je cilj njega i njegovih saradnika da slika o Jasenovcu konačno izađe iz ilegale, te da je film Doba zla namijenjen prevashodno hrvatskim gledaocima.

-Smatram da bi Hrvatska u prvom redu trebalo da bude zainteresovana za ovakvu vrstu filma. Ako je današnja Hrvatska demokratska i članica EU, ona sa sebe mora snažno da skine tu ustašku košulju. Ja sam je skinuo, ali mislim da je jedan od političara, za tih 30 godina, trebalo da klekne na tom polju koje predstavlja sada Jasenovac. Jasenovca zapravo nema ni na jednoj karti Holokausta – kaže Zafranović.

Tvrdi da nema filma bez pomoći države, a da je u Hrvatskoj, u tom smislu, najbolje bilo za vrijeme premijera Ive Sanadera.

-Sanader je otvorio prozor i počeo je da puše svježi vjetar. Ali nije dugo trajalo – izjavio je ovaj proslavljeni filmaš.

Autor: Srpskainfo

FOTO: UNA TV/SCREENSHOT