Pravoslavni vjernici sutra obilježavaju dan kada je glava Svetog Jovana Krstitelja pronađena, a zatim opet zakopana u zemlju. Ovaj praznik vernici nazivaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Dan svetog Jovana Krstitelja proslavlja se više puta u toku godine. Poznat je kao veliki propovednik koji je najavio dolazak Isusa Hrista i koji je mučeničkom smrću stradao za veru.

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja obilježava se 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru.

Srbiji je rašireno verovanje da ovog dana sunce kreće nazad sa sjevera prema jugu, tri puta stane i zaigra. Vjeruje se da se nebo u ponoć tri puta otvara, pa mrtve duše lako ulaze u raj, a onaj ko sačeka budan ponoć i poželi tri želje, one će mu biti ispunjene, prenosi Stil.

U narodnoj pjesmi, koja govori o nečemu što ne može biti, i u kojoj se baca kletva na djevojku da se ne uda, djevojka na koju je bačena kletva treba ovog dana da se pomoli u crkvi ili manastiru Svetom Jovanu, upali svijeću i ostavi skroman prilog hramu. Kletva će biti otklonjena.

Autor: Srpskainfo