“Ples besmrtne riječi” prva je zbirka poezije dvadestedvogodišnje Nikoline Srdić iz Prijedora.
Zbirka predstavlja odgovor autorke kroz formu stiha na ljubavna i egzistencijalna pitanja mlade osobe.
” Moj životni cilj uvijek je ljubav i najveća tema mi je ljubav. U mojoj zbirci se nalazi i jedan prozni tekst na tu temu. Ljubav kroz parove, kroz društvo i kroz važne stvari o kojima se ja kroz govor nisam umjela ispoljiti, već sam razmišljanja i osjećanja  stavila na papir i tako sam dobila tu neku suštinu”, rekla je Srdićeva.
Djelo je objavljeno u saradnji Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora i izdavačke kuće ASoglas iz Zvornika. Kako iz ove izdavačke kuće navode, vjeruju da je ovo tek početak saradnje sa mladom autorkom.
“Na knjizi su radila dva recenzenta. Ranko Pavlović koji je vrhunski pisac, napisao je jednu divnu recenziju za ovu knjigu pjesama kao i Nevena Milosavljević, master književnosti sa Kosova i Metohije. Kada imate takve saradnike na knjizi onda je uredniku izdavačke kuće na promociji uloga više svečana nego radna”, rekao je Dejan Spasojević, glavni urednik izdavačke kuće ASoglas iz Zvornika.

Iz Udruženja za očuvanje tradicije navode da je do poznanstva i saradnje sa Srdićevom došlo zahvaljujući “Majskim susretima”, putem kojih mladi ljudi imaju priliku da iskažu svoj talenat i da se afirmišu.
“Jedna od misija postojanja Udruženja za očuvanje tradicije je da svim onim ljudima bez obzira na njihove godine i na njihovu sklonost pružimo prostor da iskažu svoj talenat i upravo se zbog toga mi i pojavljujemo u ovoj priči kao saizdavač ove prve, a sigurno ne i zadnje zbirke ove mlade autorke. Nikolina je pokazala jedan veliki talenat i mogu reći s obzirom na njene godine jednu veliku ozbiljnost u pristupu poeziji koju piše. Svi oni koji budu imali prilike da pročitaju knjigu zaista će se uvjeriti u ovo što govorim”, rekao je Željko Šormaz, direktor Udruženja  za očuvanje tradicije.

Na veoma kreativan scenski način prikazana je publici promocija ovog djela, uz prisustvo glumaca, moderatora i izdavača. Glumci su čitali stihove na sceni Pozorišta Prijedor, kao stvarnu igru besmrtnih riječi.

Izvor: kozarski.com