Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Republika Srpska nikad nisu prekršile dogovor postignut prije deset godina, da bez obzira na različita mišljenja – nikad ne smiju da trpe odnosi Srbije i Srpske.

Istakao je da je Dodik rekao jednu važnu stvar oko koje su se i dogovorili još prije deset godina, analizirajući sve greške iz istorije.

– Prije deset godina napravili smo prvi dogovor koji nikada nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska, bez obzira na to hoćemo li nekada imati različita viđenja stvari, drugačije mišljenje po određenim pitanjima, hoćemo li nekada lično biti u najboljima, ponekad ne u najboljim odnosima – da nikada ne smeju da trpe zbog toga naši odnosi – istakao je Vučić, te dodao da nije lako govoriti poslije Milorada Dodika, jer uvijek kako kaže, budete manje Srbin i sve što ste spremili da vi o temi govorite, morate po neku riječ da kažete i o onome o čemu je on govorio.

Naglasio je da taj dogovor podrazumijeva se nikada u Srbiji ne smije čuti loša riječ o Srpskoj i obrnuto, kao ni o onima koji vode Srbiju i Srpsku.

– U Prvom svjetskom ratu izgubili smo 29 odsto svog življa, u Drugom svjetskom ratu, preko 90 odsto onih koji su bili na pobjedničkoj strani bili su našeg roda i to ne smije da se zaboravi i zato smatarm da je mir naš ključni interes – rakao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije.

Podsjetio je na period kada su se neki stidjeli srpskog naroda u Krajini.

– Nemojte da vas podsjećamo kada smo se stidjeli našeg naroda u Krajini, do toga da uvijek imamo nešto da kažemo onima sa druge strane Drine. Mi ovdje imamo Hrvate, ali nikada ih nismo zvali srpski Hrvati, ta odredbnica važi samo za naš narod – naveo je Vučić.

Naveo je da je ponosan na to što je rođen u Beogradu,

– Nikada me niste čuli da sam govorio da sam zbog toga bolji od nekog drugog. Naš junački narod na KiM nikada nije i nikada neće dozvoliti da ostane bez svog imena i svoje srpske države ma koliko teško bil. Pred nama su teški dani zbog onoga što se dešava u Evropi u svijetu. Kad sila udari na silu, niko neće da kaže da je pobedio. To nas polako ali sigurno uvodi u veliku svetsku katastrofu.

Govorili smo i o dijalogu kao suštinskom načinu rešavanja problema između nas i Albanaca, ne postoji drugo rešenje, već poštovanje sporazuma, formiranju SZO i svemu drugom.

Autor: RTRS