КОЗАРСКА ДУБИЦА, 8. ЈУНА /СРНА/ - Tрадиционалом "Косидбом" у етно-домаћинству у Кнежици данас је уз народну пјесму-ојкачу и здравицу Радослава Бањанина, народног здравичара из Бањалуке, почела манифестација "Видовдански дани Кнешпоља", која обједињује више културно-забавних догађаја.

Tradicionalom “Kosidbom” u etno-domaćinstvu u Knežici danas je uz narodnu pjesmu-ojkaču i zdravicu Radoslava Banjanina, narodnog zdravičara iz Banjaluke, počela manifestacija “Vidovdanski dani Knešpolja”, koja objedinjuje više kulturno-zabavnih događaja.
Učestvovalo je 15 kosaca, uglavnom višestrukih učesnika “Kosidbe”. Oni su mještanima i gostima pokazali kako su se nekad, prije pojave mehanizacije, skidali otkosi trave sa knežičkih njiva. Manifestaciju je 18. put organizovalo Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Knešpolje” iz Knežice. Predsjednik KUD-a Danijela Režak zahvalila je svima koji su podržali organizaciju “Kosidbe” i “Vidovdanskih dana Knešpolja” i istakla da i ove godine imaju veliki broj donatora bez kojih ova manifestacija ne bi mogla biti organizovana.
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Brdar zahvalio je organizatorima koji, kako je rekao, istrajavaju na održavanju manifestacije kroz koju već duži niz godina doprinose njegovanju tradicije i kulture. On je dodao da su ovakve manifestacije čuvari identiteta i da će uvijek imati njegovu podršku.
Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Marko Tankosić rekao je da je ova manifestacija postala jedna od najznačajnijih u okviru “Dubičkog ljeta”.
On je istakao da je u Knežici mnogo urađeno i da se i dalje radi na poboljšanju uslova života njenih stanovnika, prije svega mladih, modernizacijom nastave u obrazovnim ustanovama, izgradnjom dječijih igrališta i obnovom sportskih terena.

Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić istakao je značaj ove manifestacije, koja, kako je rekao, čuva tradiciju i običaje ovog kraja i dodao da zbog toga imaju podršku lokalne zajednice.
Podršku Knežičanima u očuvanju tradicije i običaja pružili su i njihovi prijatelji iz drugih KUD-ova, članovi etno-društva “Srpski sokolovi Kozare” iz prijedorskih Urija, “Srce Knešpolja” iz Knežice, dubička “Prosvjeta”, Srpsko pjevačko društvo “Višnjić”, pjevačka grupa “Jabuka”, GKUD “Una”, Zavičajno društvo Patrija-Jelovac-Prijedor iz Gornjeg Jelovca, te Udruženje za njegovanje tradicije “Prijedor”.
Organizaciju ovogodišnje “Kosidbe” pomogli su opština Kozarska Dubica, Specijalna bolnica “Mlječanica”, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kao i brojni drugi donatori.

Izvor: SRNA/kozarski.com