Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Ruska Federacija partner i politički istomišljenik Srpske koja u Rusiji vidi pravičnu stranu današnjeg vremena i istorije.

Smatram da je predsjednik Rusije Vladimir Putin ne samo veliki lider, već i nacionalno bogatstvo Rusije. Voli svoj narod, ali i druge ljude – rekao je Dodik u Banjaluci na svečanosti otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH.

On je istakao da je Putin danas, kao i uvijek, na strani mira, ali mira koji podrazumijeva odbranu nacionalnih i državničkih interesa.

Dodik je poručio da je otvaranje Kancelarije ruske Ambasade važan trenutak za Republiku Srpsku, te plod velikih zalaganja i truda Srpske i Rusije, na čemu je zahvalio Putinu, ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i ambasadoru Rusije u BiH Igoru Kalabuhovu.

„Bez sankcija Rusiji, Zapad nije što je bio“

Dodik je poručio da Republika Srpska nije dozvolila ni raspravu o tome da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji u uslovima kada su mnogi to uradili, na svoju štetu.

Dodik je istakao da zapad danas više nije ono što je bio, da ima mnogo problema.

-Nismo s njima u uvođenju sankcija, a protiv njih ne možemo da stignemo da budemo jer su oni toliko ekspanzivni da sami demantuju onu priču o ruskom malignom uticaju, jer jedini maligni uticaj dobijamo od američkog ambasadora (Majkala Marfija) koji svaki dan ne propusti priliku da obruka Ameriku i sebe, petljajući se u unutrašnje stvari BiH bez imalo osnova koji su predviđeni Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima – rekao je Dodik.

On je nagalsio da prijateljska Rusija u teškim vremenima hoće i razumije Republiku Srpsku i da je jedina ostala na izvornom tumačenju Dejtonskog sporazuma, dok su svi ostali svjedoci ušli u reviziju ovog dokumenta kriveći druge za propast koncepta koji su pokušali da realizuju. -BiH je sastavljena od dva entiteta i jedine dvije strane koje mogu da mijenjaju Dejtonski sporazum su Republika Srpska i Federacija BiH, koja je prihvatila intervenciju međunarodnog faktora koja je završila i razbija se o zid, a time i BiH – naglasio je Dodik.

Kalabuhov: Istorijski dan

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je danas na svečanosti povodom otvaranja Kancelarije ruske Ambasade u Banjaluci da je ovo istorijski dan koji se odavno čekao i spremao.

Kalabuhov je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i rukovodstvu Srpske na inicijativi, snazi, kreativnosti koje su, kako je rekao, vrlo potrebne u ova vremena.

Kalabuhov je ocijenio da je Kancelarija veoma važan element u saradnji sa BiH, pogotovo sa Republikom Srpskom.

– Istorija je na našoj strani – poručio je Kalabuhov u obraćanju zvanicama na svečanom otvaranju ruskog diplomatskog predstavništva u Banjaluci.

Otvaranjem novog diplomatskog predstavništva Ruske Federacije, kao ogranka matične Ambasade u Sarajevu, Rusija će se pridružiti zemljama koje već imaju svoje kancelarije u Banjaluci.

Vlada Rusije je u maju 2022. godine prihvatila prijedlog za otvaranje Kancelarije ruske Ambasade u Republici Srpskoj.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER