Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor uručio je danas i zvanično Povelju počasnog građanina Prijedora Simi Brdaru srpskom pjesniku, istoričaru, scenaristi i režiseru, čuvaru istine i sjećanja na Jasenovac i Donju Gradinu.

Brdaru je ovo priznanje dodijeljeno povodom 16. maja , Dana grada Prijedora za značajan doprinos u širenju ugleda grada Prijedora, a budući da je bio spriječen da prisustvuje svečanoj akademiji , priznanje mu je uručeno naknadno danas.

Gradonačelnik je nakon susreta za Brdarom istakao da mu je bila velika čast da Simi Brdaru uruči ovo priznanje istakavši da veoma poštuje njegov rad na širenju glasa istine o stradanju i patnji u Jasenovcu i Donjoj Gradini koju je na sebi svojstven način pronio svjetskim meridijanima.
” Sunce izađe i zađe i opet se rodi. Čovjek izađe i zađe i nema ga više. Tu putanju nazivamo ljudski život. Nije najvažnije koliko dugo traje već njegov smisao. Iz života ne možemo odnijeti ništa, ali možemo ostaviti neko dobro djelo, a o djelu sude ljudi”, riječi su Sime Brdara na vijest o dodjeli Povelje počasnog građanina Prijedora.
Inače, Brdar je , između ostalog i počasni član Izdavačkog savjeta Instituta Jasenovac u NJujorku od 2007. Član je Odbora za organiziciju, bivši direktor i kustos Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina gdje radi kao muzejski savjetnik.

Izvor: prijedorgrad