Preduzeće „Autotransport“ koje je juče obustavilo prevoz putnika, ponovo će od subote nastaviti prevoz na svojim linijama, jer im je uplaćen novac iz budžeta grada za nabavku goriva i isplatu dijela zaostalih plata, potvrdio je za „Kozarski vjesnik“ direktor ovog preduzeća Darko Aleksić.

Aleksić je naveo da je bio primoran da obustavi prevoz jer je račun ovog preduzeća blokiran zbog duga u iznosu od 60.000 KM prema jednom prevozniku za kojeg vrše prodaju karata na stanici, te da je pored ovoga naslijeđeno još dugova iz ranijeg perioda.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor održao je sastanak sa Aleksićem koji ga je upoznao sa aktuelnom situacijom u preduzeću.

„Aleksić je tokom sastanka informisao gradonačelnika da je u ovom preduzeću deset godina unazad slična odnosno teška situaciji te da su toj stalnoj borbi za opstanak doprinijela podignuta četiri nepovoljna višemilionska kredita 2013. i 2014. godine. Potom su  na iste,  2018. i 2019. godine rađeni reprogrami i dodatna zaduženja što je preduzeće dovelo u nezavidan položaj. Teškoj situaciji dalje doprinosi i smanjenje broja putnika, kao i  poskupljenje rezervnih dijelova i goriva. Kako bi trenutna situacija bila koliko-toliko ublažena, gradonačelnik je interventno odobrio uplatu u iznosu od 100.000 KM iz budžeta Grada što će preduzeću ‘Autotransport’ omogućiti  nabavku goriva i isplatu dijela plate“, navedeno je u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika.

Dodaju da je Grad Prijedor u posljednje dvije godine za „Autotransport“ imao rekordna izdvajanja iz budžeta i to 2023. godine  pola miliona KM dok je od početka 2024. godine uplaćeno 200.000 KM.

„U narednom periodu gradonačelnik će održati sastanak sa rukovodstvomovog preduzeća, radnicima i sindikatom kako bi se  pronašlo najbolje rješenje za izlazak iz ove, višedecenijski, teške situacije“, navode iz Kabineta.

Trenutno je u preduzeću zaposleno 58 radnika. Predsjednik Sindikalne organizacije „Autotransporta“ Branko Jelisavac za „Kozarski vjesnik“ je izjavio da radnici platu primaju u dva dijela, te da su posljednji put primili platu u maju i to za pola februara.

„Tražimo samo platu, penziono i socijalno osiguranje, a to je ono što nam pripada“, poručio je Jelisavac.

„Kozarskom vjesniku“ su se obratili i predstvanici Udruženja autobuskih prevoznika regije Prijedor, koje ima osam aktivnih članova, a koji održavaju oko 80 odsto prevoza u gradu Prijedoru.

„Poslije informacija da je došlo do obustavljanja saobraćaja na autobuskim linijama došlo je do zabune među putnicima. Tačno je da je ‘Autotransport Prijedor’ obustavio rad na svim svojim linijama i to je oko 20 odsto gradskih i prigradskih linija u Prijedoru, a ostalih 80 odsto linija koje mi obavljamo i dalje saobraćaju u skladu sa rasporedom tokom školskog raspusta, prevoz se odvija bez zastoja i bez problema“, naveli su iz Udruženja. Dodaju da su spremni da preuzmu linije od „Autotransporta“ ukoliko se ne nađe dugoročno rješenje.

„Mi smo zainteresovani da preuzmemo i to 20 odsto prevoza na teritoriji Prijedora, ako ga ‘Autotransport’ ne bude mogao obavljati i u slučaju da dođe do duže obustave“, naveli su prevoznici.

Izvor: kozarski.com