epa11338897 Exterior view of the German football museum in Dortmund, Germany, 14 May 2024. The UEFA EURO 2024 soccer tournament will take place in Germany from 14 June to 14 July. EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Lopta kojom će biti igrano Evropsko prvenstvo u fudbalu tehnički je usavršena do perfekcije – tako će ofsajdi biti nepogrešivo određivani za najviše 25 sekundi.

Službenu loptu EP u Njemačkoj potpisuje Adidas, a nazvana je “Fuzbal libe” što znači “Ljubav prema fudbalu”.

Lopta je posebna po ugrađenom čipu i tehnologiji “Konektid bol” – u njoj se nalazi poseban senzor koji cijelo vrijeme bilježi različite podatke, čak 500 u sekundi.

Sinhronizovana je sa brojnim kamerama koje se nalaze na stadionu i prate pozicije svih igrača na terenu.

Zahvaljujući podacima koji se dobiju iz lopte te praćenju pozicija igrača na terenu, brzo i jednostavno može se izračunati tačna pozicija svih igrača u vrijeme dodira lopte.

Ti podaci su ključni za donošenje odluka o ofsajdu, pa bi se svaka takva odluka trebala donositi puno brže, a rezultati bi trebali biti u potpunosti tačni jer više neće biti manuelnog povlačenja crte po terenu.

Za donošenje odluka o ofsajdu u prosjeku treba čekati čak 75 sekundi, dok bi Adidasova lopta u kombinaciji s drugim tehnološkim rješenjima donošenje te odluke trebala smanjiti na samo – 25 sekundi.

Osim toga, zahvaljujući ovoj tehnologiji moći će se odmah prikazati 3D animacija situacije potencijalnog ofsajda ne samo gledaocima ispred malih ekrana već i na semaforima na stadionima.

Donošenje brzih odluka o ofsajdu samo je jedna od prednosti ugrađenog čipa i tehnologije.

Kako se, zahvaljujući čipu, detektuje svaki dodir igrača sa loptom, moći će se saznati i da li je neko dotakao loptu kada je išla prema golu te da li je igrač igrao rukom u kaznenom prostoru.

Prednosti su brojne i upravo podaci ove tehnologije mogu odlučiti pobjednika u utakmicama i uticati na plasman ekipa na Euru 2024.

Autor: Srna/Srpskainfo

FOTO: CHRISTOPHER NEUNDORF/EPA