Velikom broju Prijedorčana bicikl je postao nezamjenjivo prevozno sredstvo kojim se brzo i lako može doći do željenog odredišta. Četrdesetsedmogodišnja Ljiljana Stojnić iz Tukova  svaki dan biciklom se doveze na posao u grad. Ona smatra da je nedostatak biciklističkih staza jeda od uzroka nepropisnog ponašanja u saobraćaju.
“Voziti bicikl je lijepo, ja uživam u tome. Svako ko želi i treba da vozi bicikl, ali isto tako treba da bude pažljiv u toku vožnje. Voziti bicikl ne znači samo  sjesti na bicikl pa voziti. Treba biti oprezan, posebno po pitanju trotoara i pješačkih prelaza. Tako se i pravi najviše prekršaja”, rekla je Stojnićeva.
Kako navode iz Biciklističkog kluba “Kozara” biciklisti često nemaju spoznaju da su ravnopravni učesnici u saobraćaju sa vozilom koje podliježe svim zakonskim aktima i pravilima. Zadnjih godina sistematski se radi na edukaciji biciklista, posebno najmlađih za koje su u planu kampovi od avgusta, u trajanju od tri dana.
“Naša težnja je da okupimo što veći broj ljudi da bismo ih animirali i pojasnili određene stvari koje su bitne za bicikliste i njihovo ponašanje u saobraćaju. Jedna od manifestacija koja je usmjerena u tom pravcu jeste i “Šesnaestomajska biciklijada” čiji je cilj da pored promocije biciklizma ujedno i edukujemo sugrađane mlađih uzrasta vezano za njihovo ponašanje u saobraćaju. Sa druge strane, jedan od problema tehničke prirode jeste to što naš grad još uvijek nema obilježenih biciklističkih staza, koje bi dodatno ljudima sugerisale na koji način se treba kretati u saobraćaju”, rekao je  Goran Garača, predsjednik Biciklističkog kluba “Kozara” Prijedor.
Prema podacima kojima raspolaže PU Prijedor u protekloj godini ukupno je sankcionisano 47 vozača bicikala i lakih ličnih električnih vozila. Visina kazne iznosi od 40 do 400 KM, a najčešći prekršaji su vožnja u alkoholisanom stanju i neposjedovanje adekvatne opreme u noćnim uslovima.
“Biciklisti kada učestvuju u saobraćaju moraju da koriste isključivo površine na kojima je dozvoljeno kretanje ovim vozilima, odnosno da se kreću po biciklističkim stazama i drugim površinama na kojima im je dozvoljeno kretanje. Na javnom putu dužni su da koriste isključivo desnu saobraćajnu traku i da se kreću što bliže desnoj ivici puta. Važno je naglasiti da biciklisti kada učestvuju u saobraćaju u noćnim uslovima ili uslovima smanjene vidljivosti moraju da koriste svjetloodbojni prsluk kao i da bicikla budu označena, odnosno da imaju svjetla za osvjetljavanje puta u noćnim uslovima. U pješačkim zonama kretanje biciklistima nije dozvoljeno jer je to posebna površina koja je izgrađena isključivo za pješake”, rekao je Dragoja Crnogorac, inspektor za bezbjednost saobraćaja u PU Prijedor.

Lice koje učestvuje samostalno kao biciklista u javnom saobraćaju po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske mora da ima navršenih najmanje 12 godina života. U skladu sa tim, Auto-moto savez Republike Srpske u saradnji sa PU Prijedor često organizuje preventivna predavanja u školama.

Izvor: kozarski.com