ЗВОРНИК, 14. ЈУНА /СРНА/ - Проглашењем побједника и уручењем награда најбољим хумористима и сатиричарима, у Зворнику је вечерас завршен седми Међународни фестивал хумора и сатире "Крива Дрина".

Proglašenjem pobjednika i uručenjem nagrada najboljim humoristima i satiričarima, u Zvorniku je sinoć završen sedmi Međunarodni festival humora i satire “Kriva Drina”.

Milan Kuridža iz Prijedora osvojio je “Zlatnu vijugu”, prvu nagradu publike, a Milko Stojković iz Smederevske Palanke nagradu učesnika festivala.

Prije početka finalne večeri festivala publici su podijeljena imena svih učesnika festivala za koje su mogli glasati prema svojoj procjeni, kao i učesnicima festivala koji su između sebe glasali za najboljeg ovogodišnjeg humoristu.

 Međunarodni festival humora i satire "Kriva Drina"
FOTO: SRNA

Selektor festivala Stanislav Tomić rekao je novinarima da je ovo jedini višednevni festival humora i satire u regionu i da je, prema mišljenju učesnika, trenutno jedan od najboljih festivala ovog tipa u širem okruženju.

– Za relativno kratko vrijeme uspjeli smo da podignemo nivo festivala kada je riječ o kvalitetu i trudimo se da svake godine sadržaj i kvalitet festivala bude što više približen publici – naveo je Tomić.

On je napomenuo da aforizam, kao književna forma, nije toliko cijenjen u književnosti, ali u opštoj kulturi jeste, naročito u dnevnoj periodici.

Podsjećajući da je Festival humora i satire “Kriva Drina” osnovan 2017. godine, Tomić je rekao da nas humor i statira mogu naučiti kako na kreativna način možemo kritički da mislimo.

– Živimo u vrijeme društvenih mreža i interneta gdje se ne biraju sredstva da se neko na vrlo prost i vulgaran način kritikuje – naveo je Tomić i naglasio da se putem humora i satire mogu uputiti kritike na fin i kreativan način onome koji će se u njima prepoznati.

Tomić, koji je jedan od osnivača Festivala, izrazio je zadovoljstvo što danas Zvornik ima publiku za aforizme, te podsjetio da na početku festivala publiku nije bila navikla na ovakve sadržaje.

Međunarodni festival humora i satire "Kriva Drina"
FOTO: SRNA

On je rekao da je na sedmom Međunaronom festivalu “Kriva Drina” učestvovalo 10 humorista iz Beograda, Pančeva, Splita, Delčeva, Podgorice, Smederavske Palanke, Sremskih Karlovaca i drugih mjesta.

Na festivalu je pročitano nekoliko aforizama slovenačkih autora koji su bili spriječeni da prisustvuju ovom događaju u Zvorniku.

Festival je otvoren 12. juna monodramom “Tražim muža” u izvođenju glumice Anice Brestovac.

Voditelj festivalskog programa bio je Dejan Grujić, urednik Radio-televizije Srbije, glumac i novinar.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Zvornik, a organizator zvornička Narodna biblioteka i muzejska zbirka.
Autor: SRNA/Srpskainfo
FOTO: SRNA