„Potkozarska kuća“ u Prijedoru u ponudi ima više od 400 proizvoda od 60 komitenata. Pored domaćih pića i prehrambenih proizvoda, svoje mjesto na policama pronašli su i domaći proizvodi koji imaju ljekovita svojstva. Vlasnik Poljoprivrednog porodičnog gazdinstva „Srdić“ iz Gornjeg Jelovca Miloš Srdić, navodi da je ovdje izložio tinkture, inhalatore, meleme. Priča da pravi proizvode na bazi meda jer se 11 godina bavi pčelarstvom i uzgaja ehinaceu.

„Tinkture su za imunitet, melem je za njegu oštećene kože, inhalatori su za razne nemjene, za disajne puteve, glavobolju, migrenu, nesanicu i stres. ‘Potkozarska kuća’ je za samo godinu dana svog postojanja uradila mnogo na promociji domaćih proizvoda, kao da postoji pet godina“, rekao je Srdić.

Dio ponude su i suveniri sa ugraviranim porukama po želji kupca. Ivana Hrvaćanin iz Suvenirnice „Vladar“ navodi da je za domaće proizvođače veoma značajno što postoji „Potkozarska kuća“.

„Ovo je jedinstvena prilika i meni je žao što to nije bilo mnogo pre. Mi imamo različite stalke sa flašama, čašama i uglavnom je tu grb grada Prijedora jer predstavljamo Prijedor. Zaposleni u ovoj kući nama pošalju kupce koji žele neki poseban poklon za njih, da se izgravira neka poruka na flaši ili čaši, zavisno od prilike za koju to kupuju“, priča ona.

„Potkozarsku kuću“ prije godinu dana osnovali su Grad Prijedor i Udruženje „Projekat Prijedor“ kao poslovnu jedinicu Turističke organizacije.

„Ponudu grada Prijedora ‘Potkozarska kuća’ je upotpunila kako na zadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača kojima je omogućeno plasiranje proizvoda u našem objektu, a  tako i na zadovoljstvo lokalnog stanovništva i samih turista koji u našem objektu mogu da pronađu domaće i zdrave proizvode. Što se tiče asortimana proizvoda, tu imamo domaće sokove, voćne rakije, likere, vino, med i pčelinje proizvode, sir, suhomesnate proizvode, različite vrste namaza i poslastica, prirodnu kozmetiku i suvenire tako da kupci mogu na našim policama da izaberu progodne poklone za sve prilike“, rekla je Slađana Jović,  rukovodilac PJ „Potkozarska kuća“.

U avgustu će u gradu na Sani biti drugi „Potkozarje fest“ na kojem će biti promovisani ovi domaći proizvodi. Pored toga, oni se redovno izlažu na raznim sajmovima i manifestacijama u Republici Srpskoj i regionu.

Izvor: kozarski.com