Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog velikomučenika Teodora Stratilata, svetitelja iz 4. vijeka o kome je pisao i vladika Nikolaj Velimirović

Sveti velikomučenik Teodor Stratilat bio je rimski vojvoda i gradonačelnik grada Iraklije u momentu kada je riješio da ostavi sve svoje bogatstvo i moć i postane hrišćanin iako je znao da će ga to koštati života.

Nakon što je u svom rodnom gradu srušio mnogobožačke idole navukao je bijes cara Likinija koji je naredio da svetitelj bude uhapšen i stavljen na strašne muke.

Sveti Teodor je nakon toga šiban, razapet na krst, gađan strijelama i na kraju ubijen. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je za sve vrijeme mučenja neprestano govorio – Slava Tebi Bože moj, slava Ti!

Sveti Teodor je umro 319. godine ne dočekavši da vidi pobjedu hrišćanstva i proglašenje za zvaničnu religiju rimskog carstva. Njegove mošti su prenijete iz Evhaite u Carigrad i sahranjene u crkvi Vlaherni.

Vladika Nikolaj Velimirović je u “Ohridskom prologu” o ovom svetitelju zapisao i ovo – Ima mučeništva dragocijenijeg od dragocijenog. Dragocijenost mučeništva zavisi od veličine blaga koje jedan hrišćanin napusti, i mjesto toga primi stradanje; i zavisi još od veličine stradanja, koje on podnese Hrista radi.

Kako je i sam bio vojnik koji je rizikovao sve, Sveti velikomučenik Teodor Stratilat se danas smatra zaštitnikom vojnika. Veruje se da će ih on zaštititi od svake nevolje ako mu se pomole i zatraže pomoć.

Tropar

Mudrim vojevanjem za istinu, bio si dobri vojvoda nebeskog Cara, sveti mučeniče Teodore. Oružjem vjere naoružao si se mudro i pobjedio vojske demona, i pokazao si se kao pobjedonosni stradalac: Zato te sa vjerom uvijek proslavljamo.

Autor: Srpskainfo

FOTO: FREEPIK