Tamburaški orkestar SKUD-a “Doktor Mladen Stojanović” održao je koncert u Muzeju Kozare na kome su kao gosti nastupili članovi Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka. Iako mnogi ovaj instrument povezuju uglavnom uz tradiciju, posjetioci koncerta uvjerili su se u šarolik repertoar na kome su se našle starogradske kompozicije, klasična i filmska muzika.

“Uvijek me zanimao zvuk tambure i bilo mi je lijepo da slušam nastupe tamburaškog orkestra. Zbog toga sam se odlučio da postanem dio toga”, rekao je Mihailo Bašić, član Tamburaškog orkestra SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”.

I gosti i domaćini slažu se da su ovakvi kulturni događaji prilika za popularizaciju tamburaške muzike.

“Pokušavamo kroz našu muziku pokazati da je tambura instrument koji je jednako vrijedan ostalim instrumentima iz porodice trzalačkih i žičanih instrumenata. Naš orkestar radi od 2001. godine kao samostalno udruženje građana, a korijene vuče iz KUD-a ‘Pelagić’ koje baštini tamburašku muziku već blizu jednog vijeka, i mi nastojimo da to zadržimo”, rekao je Spomenko Guzijan, predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka.

Tamburaški orkestar prijedorskog SKUD-a ima 11 članova, a na ovom koncertu nastupilo ih je deset.

“Naši tamburaši imali su dosta zapaženih koncerata, a nedavno su nastupili na festivalu u Banjaluci, u Banskom dvoru, koji je održan u organizaciji naših gostiju iz Gradskog tamburaškog orkestra. Riječ je o uglednom festivalu na kojem su učestvovali neki od najboljih tamburaških orkestara jugoistočne Evrope”, rekao je Nebojša Aleksić, sekretar SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”.

Dodaje da održavanjem ovakvih koncerata nastoje da popularizuju i čuvaju tamburu i tamburašku muziku. Koncert Tamburaškog orkestra SKUD-a “Doktor Mladen Stojanović” održan je u okviru manifestacije “Prijedorsko ljeto 2024”.

Izvor: kozarski.com