ПРЊАВОР, 22. ЈУНА /СРНА/ - На Вучијаку код Прњавора данас је у част Републике Српске и њеног предсједника Милорада Додика свечано постројена јединица ветерана "Вукови с Вучијака" под командом Мире Шикарца.

Na Vučijaku kod Prnjavora počelo je obilježavanje 33 godine od formiranja jedinice “Vukovi s Vučijaka”, prve srpske dobrovoljačke jedinice i Prvog udarnog bataljona Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Spomen-sobi služi parastos i pomen poginulim i umrlim borcima, kojem osim bivših pripadnika jedinice i porodica poginulih boraca, prisustvuje i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, i gradonačelnik Prnjavora, Darko Tomaš.

Nakon parastosa obaviće se postrojavanje jedinice, čiji su pripadnici dali ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske i bili primjer hrabrosti i patriotizma.

Kroz prvu srpsku dobrovoljačku jedinicu “Vukovi s Vučijaka” prošlo je oko 1.000 boraca, poginula su 43, a ranjeno oko 200 pripadnika.

Uoči proboja koridora jedinica je proglašena za Prvi udarni bataljon Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Predsjednici Republike Srpske odlikovali su jedinicu “Vukovi s Vučijaka” Ordenom Miloša Obilića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

“Istorija bi na ovom prostoru bila drugačija bez Vukova s Vučijaka”

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je danas da bi istorija na ovim prostorija sigurno bila drugačija da nije bilo slavne jedinice srpskih dobrovoljaca “Vukovi s Vučijaka”, koji su prvi osjetili opasnost i organizovali se u vojnu strukturu.

– Slava onima koji su živote i dijelove tijela dali za slobodu. Ova jedinica se nije samo organizovala u vojničku strukturu, nego su i širili svijest o opasnosti – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je ogromna uloga u stvaranju i odbrani Republike Srpske ove junačke jedinice i njihovih vojnika, stradalnika, njenog komandanta, Veljka Milankovića, koji su nesumnjivo dali sve što su mogli i nisu oklijevali.

– Prihvatili su da budu Prvi udarni bataljon Prvog krajiškog korpusa, što znači da su uvijek bili na prvom mjestu svugdje gdje je bilo najteže, pa tako i u proboju koridora – naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da su “Vukovi s Vučijaka” prvi ušli u Jasenovac i obezbijedili da se očuva dio istorijske građe o srpskom stradanju u Drugom svjetskom ratu.

– Koliko traje ova jedinica toliko traje i svjedočanstvo da Republika Srpska živi, i u teškim okolonostima svih prethodnih godina, kada je uvijek osporavana, tako i danas kada nam američki ambasador kaže da je američki interesi ovdje takav i takav. Ali, imamo i mi neki interes, a borci ove jedinice nisu se borili za američki interes, nego za interese srpskog naroda – rekao je Dodik.

On je dodao da su svi oni koji rade odgovorne poslove dužni da to poštuju i naglasio da se nastavlja borba za izgradnju Republike Srpske, koja je danas stabilna i sređena.

– Nastavićemo i da pomažemo Udruženje Vukovi s Vučijaka i razgovaramo kako bi mogli da formiramo stalni fond podrške i pomoći pripadnicima jedinice i porodicama poginulih članova – rekao je Dodik.

Autor: SRNA/Srpskainfo