U Prijedoru je otvoren 5. međunarodni festival folklora “Kozarsko kolo” čiji je organizator Udruženje za očuvanje tradicije, a koji se održava pod okrilјem Svjetske asocijacije organizatora folklornih festivala, koja je partnerska organizacija UNESKO-a.
Festival će trajati sedam dana na različitim lokacijama, a nastupiće društva iz BiH, Srbije, Hrvatske, Meksika, Grčke, Bugarske, Polјske i Kolumbije.
“Prikazaćemo različite plesove i običaje iz naše zemlje. U Kolumbiji ima šest regija i mi ćemo prikazati igre iz regije Pacifika, Kariba i Anda kroz naš folklor. Naša tradicija je raznolika i to je ono što je specifično za našu zemlju. Želimo da prikažemo kako obale tako i planine naše zemlje”, rekla je Monika Aleksandra Gonzalez Valencia iz “Colombia Folklore Cultural Foundation”.
Pored redovnog programa kojim će se ansambli predstaviti pjesmom i igrom, organizovan je prateći dio kroz prezentaciju domaće kuhinje i istorijski čas na Mrakovici.
“Ove godine nemamo konkretno otvaranje i zatvaranje Festivala već ćemo u petak, 28. juna, održati najznačajniji koncert na kome će u Sportskoj dvorani ‘Mladost’ sa početkom u 20.30 časova, nastupiti najviše gostiju. Svi festivalski događaji su otvoreni za publiku i potpuno su besplatni, jer želimo da budemo na usluzi građanima. Osim večernjih koncerata i pratećih sadržaja poput ovog otvaranja izložbe, imamo i veliki broj dnevnih događaja, animacija kako za djecu u vrtićima tako i za korisnike domova za starija lica. Tako da Festival ima jednu veliku društvenu odgovornost za posebno osjetljive kategorije stanovništva”, rekao je Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije, organizatora Festivala.

Generalni pokrovitelј je Grad Prijedor, a pokrovitelјi su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvo trgovine i turizma i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, uz podršku brojnih sponzora.
Međunarodni festival folklora “Kozarsko kolo” prvi put je održan 2019. godine.

Izvor: kozarski.com