Apostolski post ove godine traje od 1. do 11. jula, odnosno do Petrovdana koji svake godine praznujemo 12. jula.

Početak posta, a samim tim i trajanje uvijek zavisi od datuma Vaskrsa, pa najkraće može trajati jednu sedmicu, a najduže 6 sedmica.

Drugi po redu višednevni post posvećen Sv. Apostolima Petru i Pavlu, odnosno, svim Apostolima. U toku ovog posta ponedjeljak, srijeda i petak se poste na vodi; utorak i četvrtak na ulju; a subota i nedjelja na ribi.

Za vrijeme trajanja posta Svetih Apostola ne jede se meso, bijeli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srijede i petka koji se poste “na vodi”. Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedjelju, kada je dozvoljena upotreba ulja.

Na dan Rođenja Svetog Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u srijedu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u srijedu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Svrha posta, kako kažu pravila vjere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, riječi i djela.

crkva
FOTO: FREEPIK

Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedjeljka poslije Duhovske nedjelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može da traje jednu nedjelju i jedan dan, a najduže šest nedjelja.

Ovaj post sličan je Božićnom, mada nešto blaži.

Autor: Srpskainfo

FOTO: MARIO CESAR/PIXABAY