Kristina Trajković i Anđela Jančetović prvi put su sa Kosova i Metohije došle u Prijedor. Osjećaj slobode je ono što im se najviše sviđa u Republici Srpskoj.

“Ovdje se osjećamo nekako slobodnije da se šetamo i ovdje nam je stvarno mnogo lijepo. Nemamo toliko parkova i šetališta koliko ima ovdje. Ovo je veliki grad i baš nam je lijepo”, kaže Kristina.

Život na Kosovu i Metohiji nije jednostavan. Izloženi smo raznim napadima, samo zato što smo Srbi. Dobro nam dođe što imamo priliku da nas naši ljudi dočekaju ovdje, dodaje Anđela.

“Tamo sam se rodila, odrasla, tamo mi je rodbina, drugari. Baš je lijepo, ali nekako ovdje mi je ljepše. Ovdje imamo baš slobodu i da se prošetamo i sve to, al dole nemamo zbog Albanaca i plašimo se”, kaže Anđela.

Domaćin djeci sa Kosova i Metohije već treći put je Jelena Oljača, učiteljica u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”. Trudi se kaže da djeci prikaže sve ono po čemu je prepoznatljiv Prijedor.

“Trudim se da im pokažem sve ovdje u Prijedoru, ono po čemu je poznat, čari. Od svih naših znamenitosti i sve što mi želimo da djeci pokažemo, oni najviše vole tu slobodnu šetnju”, kaže Jelena.

Djeca sa Kosova i Metohije u Prijedoru borave do subote. Sve se realizuje u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Izvor: ATV