Grad Prijedor donio je novi pravilnik o raspodjeli sredstava za podršku povratku za šta je u gradskom budžetu namijenjeno ukupno 90.000 KM u kojem su precizirane oblasti za koje se ova pomoć može dodijeliti.Precizirane oblasti su novina u odnosu na pravilnike iz prošle i 2021. godine.

Riječ je o nabavkama plastenika, građevinskog materijala za stajske objekate, poljoprivredne mehanizacije, stoku, pčelinjih društava, opreme za pčelarstvo i za zanatstvo i uslužne djelatnosti, te popravkama i rekonstrukciji unutar stambenog prostora.

Sredstva se dodjeljuju putem javnog poziva koji raspisuje gradonačelnik koji može odrediti kategorije i namjene za koja se sredstva dodjeljuju.

Prijaviti se mogu fizička lica sa statusom povratnika, registrovana udruženja građana čije je djelovanje usmjereno na unapređenje kvaliteta života povratnika, te vjerske zajednice za sanaciju vjerskih objekata i druge aktivnosti za potrebe povratnika.

Prednost imaju korisnici socijalnih davanja, civilne žrtve rata, lica sa invaliditetom, samohrani roditelji, staratelji ili hranitelji porodice, porodice poginulih boraca i nestalih, bivši logoraši, nezaposlene osobe, demobilisani borci i RVI.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER