Početkom aprila u Prijedoru je otvoren Centar za stomatologiju koji radi u sastavu Zavoda za stomatologiju Republike Srpske. Centar pruža usluge oralne hirurgije osiguranim i neosiguranim licima i mnogo znači pacijentima koji imaju zdravstveno osiguranje. Sa manje od 18 godina Emina Forić spada u grupu osiguranika koji su oslobođeni plaćanja. Imala je dvije hirurške intervencije i kaže da je sve proteklo kako treba. “Operisala sam dva zuba. Osoblje je dobro i bilo je sve super. Zadovoljna sam, bilo me jako boljelo i sad kada sam to riješila sve je u redu”, kaže Emina.

Eminin otac Edis ističe da je za kućni budžet velika ušteda kada se ne moraju plaćati stomatološke hirurške intervencije. “Ja sam zahvalan, puno nam znači što su djeca oslobođena do 18. godine. Ove dvije operacije bi koštale 300 maraka. Sve je uspjelo i stručno osoblje odrade posao svaka im čast, nema šta reći. Dijete je zadovoljno”, ističe Forić.

Prijedorčani su brojnim pohvalama pozdravili otvaraje Centra za stomatologiju, a oralni hirurg i rukovodilac Centra Bojana Ćopić navodi detalje funkcionisanja i šta je pacijentima neophodno prije dolaska.  “Ovo predstavlja veliki značaj za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja, a isto tako za neosigurana lica jer je Prijedor cetar jedne regije gdje  veliki broj osiguranika nije mogao da dobije tu uslugu koja je na sekundarnom nivou, specijaliatičku uslugu što se tiče oralne hirurgije, već je morao da putuje za Banjaluku ili da je dobija u privatnim ambulantama. Pacijenti bi  trebalo da imaju uputnicu od svog stomatologa, da imaju snimak i onda se dogovaramo za oralno hirurške intervencije koje zahtijevaju rad u sali i za koje pacijenti treba da budu naručeni. Postoje intervencije koje ne zahtijevaju rad u sali i koje mogu da se rade ambulantno tako da može da se završi u jednom dolasku pacijenta”, kaže Ćopićeva

U Centru za stomatologiju pojašnjavaju na koje sve hirurške intervencije na mekim i tvrdim tkivima usne šupljine pacijenti mogu da računaju. “Najčešće usluge koje pacijenti ovdje dobijaju to su komplikovana vađenja zuba koja drugi stomatolozi ne mogu da završe , zatim impaktirani odnosno neiznikli umnjaci, određene pripreme pacijenata za protetiku, uklanjanje određenih promjena na mekim tkivima sluznice obraza, jezika i desni, zatim intervenicije koje se izvode na zubima koji su liječeni, uklanjanje određenih cista, priprema za protetiku što se tiče desni zuba i liječenje poremećaja temperomarboralnog zgloba, to jest viličnog zgloba pacijenata. Zbrinjavamo i takozvane  hitnoća, a to su pacijenti koji imaju otoke ili  krvare. Radimo to na  uput stomatologa, a mogu da dođu i bez uputnice. Centar ima i polivalentnog doktora stomatologije koji pruža ostale usluge iz stomatologije, kao što su uklanjanje kamenca, konzervativno saniranje zuba, endotonsko liječenje zuba, a nadam se u budućnosti i protetsko saniranje vilica”, naglašava Ćopićeva. Dodaje da oralna hirurgija zahtijeva temeljnu dijagnostiku i da je u tom pogledu ostvarena dobra saradnja sa prijedorskim Domom zdravlja.

Za hirurške intervencije u Centru za stomatologiju plaćanja su  oslobođeni  djeca do 18 godina, trudnice porodilje, pacijenti preko 65 godina, ratni vojni invalidi do 5. kategorije, dobrovoljni davaoci krvi i bolesnici koji su oslobođeni od strane Fonda. Ostali pacijenti koji imaju zdravstveno osiguranje plaćaju participaciju, a visina zavisi od toga koja je intervencija u pitanju. Neosigurana lica usluge plaćaju po cjenovniku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Izvor: kozarski.com