Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor je u okviru Petog festivala „Kozarsko kolo“ večeras u Dvorani „Mladost“ organizovalo svečani koncert, na kojem su se predstavile folklorne grupe iz Grčke, Poljske, Kolumbije, Meksika, Srbije, Hrvatske, te domaćih izvođača.

„Čast nam je što ovdje po prvi put nastupamona „Kozarskom kolu“ , želim se zahvaliti domaćinima na pozivu, to nam je jako velik događaj budući da smo jedini izvođači iz Hrvatske , predstavljamo Pregradu, Zagorje i cijelu Hrvatsku“, rekla je Marta Hercigonja iz KUD-a “Pregrada” iz Hrvatskog Zagorja.

„Danas smo ovdje po prvi put u Prijedoru na ovom Festivalu i predstaviućemo se igrama iz okoline Božice. Želeo bih da čestitam organizatorima na velikom radu i sigurnom uspehu s obzirom da su  ansambli koji učestvuju ovde na visokom umetničkom nivou“, istakao je Dejan Bundžić, predsjednik KUD-a “Dimitrije Tucović” iz Beograda.

Dvorana „Mladost“ u Prijedoru je večeras bila ispunjena do poslednjeg mjesta.

„ Večeras se nalazimo na svečanom koncertu koji se održava u okviru manifestacije , odnosno Petog međunarodnog festivala „Kozarsko kolo.Sa nama su večeras sva kulturno-umjetnička društva koja se predstavljaju na Festivalu. To su naši gosti iz Meksika, iz Kolumbije, iz Poljske, iz Grčke, iz Hrvatske, iz Srbije i iz BiH. Nama je posebna čast i zadovoljstvo što na večerašnjem koncertu učestvuju svi članovi folklornih sekcija i ansambala iz Udruženja za očuvanje tradicije, od najmlađihdo onih najstarijih“, rekla je Slađana Knežević, umjetnički rukovodilac Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Sutra ujutru će se u Pozorištu Prijedor održati pjevački koncert, koji je sastavni dio Petog međunarodnog festivala „Kozarsko kolo“, nakon toga gosti svi idu u Srbac, gdje će održati zajedno sa KUD-om iz Razboja cjelovečernji koncert. U nedjelju ujutru svi zajedno će posjetiti Mrakovicu, gdje će za goste biti održan istorijski čas, te „Kozarska olimpijada“, a u poslijepodnevim časovima će posjetiti i Vrbašku, gdje će zajedno sa domaćinima iz KUD-a „Mirkovo kolo“ održati cjelovečernji koncert. U ponedjeljak se završava Festival „Kozarsko kolo“

Izvor: kozarski.com