U organizaciji Biciklističkog kluba “Kozara” i uz pokroviteljstvo Grada Prijedora, na Mrakovici je održana Međunarodna biciklistička trka “Grand prix Prijedor 2024” iz kalendara Svjetske biciklističke federacije. U glavnoj trci za žene pobijedila je Maruša Naglič iz Slovenije, dok je pobjednik glavne trke u muškoj konkurenciji njen zemljak Rok Naglič.

“Ovo je dobra lokacija za trku, staza je veoma dobra, a priroda odlična. Ovdje sam četvrti put i svake godine kad imam priliku, vratim se na Kozaru. Što se tiče rezultata, svaka trka je priča za sebe, trebaš da ideš na start i daš sve od sebe. Na kraju vidiš šta si napravio i da li si zadovoljan. Ja sam danas zadovoljan”, rekao je Naglič.

Na Međunarodnoj biciklističkoj trci “Grand prix Prijedor 2024” učestvovalo je oko 120 takmičara iz dvadesetak zemalja regiona. Prvi put na Kozari je Patrik Černi iz Češke Republike, koji je istakao da su ovakve staze u prirodi uvijek izazovne i pune adrenalina. U glavnoj trci u muškoj konkurenciji on je zauzeo 3. mjesto.

“Sviđa mi se staza, jer je slična onima koje imamo u Češkoj. Zadovoljan sam i organizacijom trke”, izjavio je Černi.

Siniša Lukić iz Biciklističkog kluba “Kozara” Prijedor dosad je osvojio devet titula prvaka BiH, a krajem prošle godine osvojio je srebrnu medalju na Balkanskom prvenstvu za mlađe seniore. Učešćem na ovoj međunarodnoj trci učvrstio je prvu poziciju u Premijer ligi BiH. Lukić ima 22 godine i najavljuje još bolje rezultate u narednom periodu.

“Prošla godina je za mene bila najuspješnija i nakon odbranjenih devet titula državnog prvaka, septembar je bio u znaku srebrne medalјe sa Balkanskog prvenstva u mlađim seniorima. Ove godine bio sam već na Balkanijadi koja je bila nešto ranije zbog Olimpijskih igara te sam trku završio na 9. poziciji u seniorskoj kategoriji. Rezultati tek dolaze, špic sezone tek treba da se desi i sama forma i cilј je da odbranim jubilarnu desetu titulu, a Državno prvenstvo je u Gradišci 21. jula”, najavio je Lukić.

Staza na Mrakovici duga je oko četiri kilometra, sa mnogo uspona i prepreka koje treba savladati. Urađena je po normama svjetskih staza. C1 kategorija u kategorizaciji trka je najviša, a iznad nje je samo svjetsko i evropsko prvenstvo, ističu iz kluba domaćina.

“Ovo je peta trka ‘Grand prix Prijedor’ i ove godine smo definitivno uspjeli da završimo stazu onako kako smo mi zamislili i po normama Svjetske  biciklističke federacije. Ona je sada jedna od boljih u regiji i naš je opravdan cilj da idemo na viši nivo takmičenja u sljedećoj i nadolazećim godinama”, rekao je Darko Dakić, član UO Biciklističkog kluba “Kozara”, Prijedor.

U Biciklističkom klubu “Kozara” naglašavaju da će ovogodišnja staza međunarodne biciklističke trke biti dio turističke ponude Kozare, a u narednom periodu nastojaće da Kozara bude domaćin evropskom biciklističkom prvenstvu i trkama iz kalendara svjetskog kupa.

Izvor: kozarski.com