Italijanski padobranac Klaudio Karbone i ekipa Aero -kluba ” Prijedor” pobjednici su ovogodišnjeg 28.Otvorenog prvenstva u padobranstvu koje je održano na Aerodromu Urije u Prijedoru.

Karbone, inače član ekipe ” Miks 7/a” novinarima je izjavio da je prvi put na takmičenju u Prijedoru.
” Veoma mi se sviđa aerodrom i sva okolina, drago mi je pobijedio ovdje, vremenski uslovi su bili veoma teški i zahtjevni , a uz čestitke za organizaciju nadam se da ću opet doći”, rekao je on.
Drugo i treće mjesto pripalo je u pojedinačnoj konkurenciji Nandoru Totu iz Mađarske i Matevžu Cestniku iz AK ” Ptuj”
Siniša Vujaković , vođa pobjedničke ekipe AK ” Prijedor” izjavio je da su na takmičenje došle ekipe od respekta.
” Tu je bila ekipa Krakov Vavel koja nas je prošle godine pobijedila, ekipa koja poslije trećeg kola vodi u generalnom plasmanu Istočnoevropske lige. Tu je bila i ekipa iz Mađarske, kao i padobranska ekipa Vojske Srbije ” Nebeske vidre” koja nas je dva puta na početku sezone već pobijedila. Mi smo danas imali loš početak , ali smo onda ušli u formu i pokazali naš pravi potencijal” rekao je Vujaković.
Iza Prijedorčana , na pobjedničko postolje popeli su se i članovi ekipe ” Fritim” iz Italije i Krakov Vavel iz Poljske.
U ženskoj pojedinačnoj konkurenciji prvoplasirane su bile Radmila Đurić iz ekipe ” Nebeske vidre”, Ina Gitel iz ekipe ” Arhistratig” i Sandra Flumian iz ekipe ” Fritim” iz Italije.
Direktor Kupa Zoran Sredić izjavio je da je prvenstvo završeno bez i jedne greške i otkazivanja.
” To je za nas najvažnije, bezbjednost i ovo što su takmičari ova dva dana uradili je vrhunska prezentacija padobranstva, vještina discipline doalska na cilj što je ono što mi u stvari radimo ovih prethodnih 50 godina.Kup završen kako treba, vrijeme nas poslužilo, posada bila dobra, sudije odradile svoj posao i tehnička ekipa bila na visini zadatka”, rekao je Sredić.
Na ovom prvenstvu učestvovalo je 14 četvoročlanih ekipa iz deset evropskih zemalja.
Otvoreno padobransko prvenstvo Prijedora ” Prijedor Open,” takmičenje koje je 1996. godine startovalo pod imenom Petrovdanski padobranski kup i koje se od 2022. godine odvija u okviru Istočno-evropske ciljaške lige.
Pokrovitelj manifestacije je Grad Prijedor.

Izvor: prijedorgrad