Boraveći u radnoj posjeti Prijedoru, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić obišao je i Dom za lica sa invaliditetom. Razgovor je bio usmjeren na socijalnu zaštitu korisnika ove ustanove. Za novi projekat koji obuhvata osamostaljivanje korisnika koji bi stanovali u posebnim kućicama, ministar je rekao da je to dobar put koji unapređuje strategiju razvoja socijalne zaštite. Detalje novog projekta kojim bi se pojedinim korisnicima Doma za lica sa invaliditetom omogućio samostalniji život pojašnjava direktor ove ustanove Nikola Vujasinović.

“Radi se o osam kućica koje bi bile izgrađene za naše korisnike koji bi, u skladu sa svojim mogućnostima, živjeli izdvojeno iz ove ustanove. Mi bi bili samo stručna podrška, a oni bi da rade na poljoprivrednoj ekonomiji, gdje bi kućice bile smještene”, istakao je Vujasinović.

Na radnom sastanku sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite bili su i direktori Centra za socijalni rad i Doma za starija lica. Uz pomoć Ministarstva zdravlja, Dom za starija lica je u završnoj fazi rješavanja poreskih dugovanja iz prethodnog perioda. Bilo je govora i o proširenju kapaciteta ovog doma.

“Razgovarali smo o proširenju  kapaciteta Doma za starija lica i potrebama šta i na koji način se može urediti i uraditi. Oni će svakako u narednih mjesec dana riješiti i pitanje plaćanja svih onih poreza i doprinosa koje su imali. Rješavanjem dugovanja, Dom stavljamo u potpuno drugu situaciju po pitanju razvoja kapaciteta”, rekao je ministar Šeranić.

Po riječima direktorice Marije Ličanin, trenutno su u preliminarnim dogovorima i razmatranjima koje su potrebe.

“Da li se potrebe više odnose na pokretne korisnike, nepokretne, korisnike sa smetnjama. Znači, danas se razvija ta ideja, ali sama činjenica da se o toj ideji govori je već veliki pomak”, rekla je Ličaninova.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je istakao da se zajedničkim snagama i razumijevanjem mnogo toga može riješiti kada je u pitanju socijalna zaštita. Za primjer je naveo Dom za lica sa invaliditetom, Centar za socijalni rad i Dom za starija lica. “Ovo je dobar primjer kada vidite da ima volje sa republičkog nivoa, kada imate volje sa lokalnog nivoa i kada imate kvalitetan kadar koji se bavi problemom određene ustanove. To je dalo rezultat kako u ovim ustanovama, tako, mogu slobodno reći, i na širem području našeg grada kada govorimo o socijalnoj zaštiti”, rekao je Javor.

Gradonačelnik Javor obećao je da će dug za grijanje Doma za starija lica preuzeti grad na sebe. Naglasio je da je grad riješio poreske dugove Centra za socijalni rad u iznosu od 600.000 maraka i da se iz gradskog budžeta za socijalnu zaštitu izdvaja preko 8,5 miliona maraka.

Izvor: kozarski.com