Uzrok čestih saobraćajnih nesreća tokom ljeta su svakako i velike vrućine tokom ljeta. Stručnjaci ističu da velika izloženost suncu izaziva umor i smanjuje koncetraciju, a veliki broj vozača mora imati na umu da se u automobilu uvijek mora imati boca vode.

Kao posljedica visokih temperatura često kod vozača dolazi do velikih saobraćajnih propusta, a time i saobraćajnih nesreća, jer im izloženost suncu izaziva umor, smanjuje koncentraciju, pa ne čudi činjenica da su jul i avgust mjeseci s najvećim brojem nesreća i poginulih. Iz policije apeluju na vozače da budu oprezni tokom vožnje kada su temperature izuzetno visoke.

Dragoja Crnogorac, inspektor za bezbjednost saobraćaja PU Prijedor kaže da se u julu, avgustu I septembru dešava najveći broj saobraćajnih nezgoda.

“ Prisutan je najveći broj učesnika u saobraćaju, gdje imamo pored vozača putničkih automobila i kategorije vozača teretnih vozila, vozače autobusa, a takođe i onu najranjiviju kategoriju bicikliste, pješake, kao i vozače traktora i motociklisite. Samim tim s obzirom da se radi o takvim vremenskim prilikama kada se umanjuje koncentracija, kako vozača, tako i ostalih učesnika u saobraćajumožemo doći do zaključka da su veoma česte saoraćajne nesreće u ovom periodu“, kaže Crnogorac.

Ljetno doba donosi ekstremno visoke temperature, kada se počinjemo znojiti i gubiti vodu. Ukoliko nemamo dovoljno vode naš organizam ne funkcioniše kako treba. Kod blage dehidracije javljaju se i blagi simptomi koje karakteriše žeđ, dok se mogu javiti i teški simptomi koji čak mogu završiti i smrću.

Zemira Ahmić specijalista porodične medicine i načelnik Službe porodične medicine ističe da dehidracija nastaje kada gubimo više tečnosti, nego što uzimamo.

„Ako smo žedni treba da pijemo, blaga dehidratacija se uvijek može riješiti unosom odgovarajuće količine tečnosti, najbolje vode, a ozbiljna stanja se moraju javiti  kod ljekara. Posebna napomena za vozače znači svjedoci smo da kad su ovako visoke temperature vrlo često zbog raznih faktora dolazi do saobraćajnih nesreća. Jedna od pojava dehidratacije je smušenost i gubitak koncentracije“, kaže dr Ahmić.

Savjet svim vozačima je da prave što više pauza, izbjegavaju alkohol i piju što više vode. Ako putovanje možete obaviti u ranim jutarnjim, ili večernjim satima onda je bolje nego krenuti na put kada su  temperature  veoma visoke.Idući put kad sjednete za volan češće stanite na kočnicu, ne vozite prebrzo, ne konzumirajte alkohol i povedite računa o vremenskim prilikama.

Izvor: kozarski.com