Narodna skupština Republike Srpske okončala je prvi dio Desete redovne sjednice usvajanjem set zakona koji će omogućiti da Investiciono-razvojna banka, može obavljati platni promet i primati novčane depozite. Podršku poslanika dobio je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne. Uz himnu “Moja Republika” izvodiće se i himna “Bože pravde”. Uz amblem biće istican i grb Nemanjića. U skladu je to sa članom 30 usvojene Deklaracije Svesrpskog sabora – himna “Bože pravde” svesrpska je himna, a dvoglavi orao Nemanjića nacionalni je svesrpski grb.

Nakon usvajanja istorijske deklaracije, Narodna skupština je napravila sljedeći korak, vraćanjem u upotrebu himne Bože pravde i grba Nemanjića. Dopuna zakona, za sada u nacrtu, koja definiše korišćenje i, od Ustavnog suda BiH, osporenih simbola, utemeljena je u Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, koji je bez veta, usvojila Parlamentarna skupština BiH.

– Cilj ovog zakona je da imamo pravo da stavimo ovdje grb Republike Srpske po kojem je formirana. Cilj je da imamo pravo da koristimo himnu Bože pravde i grb Nemanjića, te da u svakoj kancelariji predsjednika Vlade, ministra, gradonačelnika, sekretarijata i na svakoj vizitkarti imate pravo staviti grb. Od tog cilja neću odustati – naveo je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Tome se raduju poslanici NPS. Kažu, nakon sedamnaest godina vraćamo simbole koji su utkani u srpski narod. Simbole postojanja i rađanja Republike Srpske.

– Predstavnici NPS će ponosno postaviti grb u svim institucijama Republike Srpske da se vijori kad ovaj zakon stupi na snagu – rekao je poslanik NPS-a Dragan Galić.

Da su grb Nemanjića i himna Bože pravde istinska obilježja saglasni su i u opoziciji. Tvrde da se ovom pričom skreće pažnja sa stvarnog stanja u društvu. Ukazuju i na moguće zloupotrebe od drugih naroda i pojedinih udruženja. Za korišćenje simbola traže određeni vid saglasnosti.

– Za jedan nivo vlasti saglasnost daje Vlada a za niži nivo vlasti, saglasnost bi davao nadležni organ jedinice lokalne samouprave – rekao je poslanik SDS-a Vukota Govedarica.

Saglasan sa prijedlogom SDS je i premijer Radovan Višković. Upozorava da u BiH postoje dvostruki aršini – u dijelovima FBiH vijore se hrvatske i zastave koje nisu zvanične zastave BiH.

– Zastava Srbije sa grbom Nemanjića, koja bi se negdje vijorila, protumačila kao atak na suverenitet, a kad se vijori šahovnica od Јablanice pa nadalje, to nikom ne smeta – rekao je Višković.

Iako je u uvodnom izlaganju predsjednik skupštine nagalasio da grb Nemanjića i himna Bože pravde, ni na koji način ne mogu biti uvredljivi po Bošnjake, samostalni poslanik Amir Hurtić iz stranke BH zeleni, zbog dopuna zakona priziva u pomoć Denisa Bećirovića, Željka Komšića, Kristijana Šmita…

– Pozivam ponovo visokog predstavnika, Ustavni sud da ponište ove dopune. Ako ovo nije dovoljno, Tužilaštvo i Ustavno sud da pokrenu proces protiv ove skupštine i ovakvog nacrta, ne znam šta je dovoljno – rekao je samostalni poslanik Amir Hurtić.

– Јa vas molim da ih slobodno zovete sve. Minut poslije i Šmita i Bećirovića, sve ih pozovite. Previše smo iskustva imali da bismo dopustili da vam ostavimo bilo kakvu mogućnost da nas prevarite – odgovorio je Stevandić.

Zakon će omogućiti i da osim grba Nemanjića i himne Bože pravde, mogu da se koriste simboli država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali građani, imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.

Autor: RTRS

Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja