Ljubav prema vodi i odgovornost prema okolini, suština je “Sanske regate”, događaja koji u Prijedoru po drugi put organizuju “Čuvari Sane”. Pozivaju ljubitelje vode i ekološke entuzijaste da se u nedjelju, 7. jula, okupe kod kupališta Žeger u 10:30 časova. Očekuju oko 45 plovila, što je duplo više u odnosu na prvu regatu, a ove godine su, zahvaljujući gradonačelniku Prijedora Slobodanu Javoru i drugim sponzorima, nabavili desetak plovila koja ostaju u vlasništvu “Čuvara Sane”. Ukazuju i na višestruki značaj “Sanske regate”.

“Regata nije samo spust, mi usput sređujemo obale i dno rijeke Sane. Tako smo prošle godine izvukli preko 40 guma, što automobilskih, što traktorskih. Sada smo požurili da se prije samog dešavanja srede obale i da cijela ta slika, kada se budemo spuštali, ostane kao fin zapis svima, kako ljudima sa obala koji će nas gledati, tako i nama u vodi”, ističe Milan Sadžak, predsjednik OO “Čuvari Sane”.

Dodaje da je cilj “Sanske regate” da se ukaže na značaj ove rijeke.

“Jeste to potez od četiri kilometra, ali ako se iz godine u godinu dešava ovakva jedna manifestacija, sigurno da će tada i Grad imati razlog da ulaže u održavanje korita, da se cijela ta regata širi, da to ne bude samo četiri kilometra, već četiri dana”, navodi Sadžak.

Iz ove omladinske organizacije pozivaju građane da im se nakon Regate pridruže na druženju uz živu muziku na novoj gradskoj plaži.

Izvor: kozarski.com