Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Bratunac, gdje služi liturgiju i pomen za 3.267 Srba ubijenih u srednjem Podrinju i Birču povodom obilježavanja 32 godine od srpskog stradanja na ovom području.

Patrijarha Porfirija su pred Crkvom Uspenja Presvete Bogodorice dočekali Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Miloš Vučević i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Prisutni su i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, ruski asmbasador u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, kao i veliki broj vjernika, prenosi RTRS.

Liturgiji prisustvuju i načelnici opština regije Birač, predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Patrijarhu Porfiriju saslužuju Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Nakon Svete arhijerejske liturgije krenuće litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gdje će u 12.00 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiti parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.

Podsjećamo, u Bratuncu će danas biti služen pomen za 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a povodom 32. godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69, a zarobljeno 22 vojnika i civila.

Izvor: nezavisne.com