Druga po redu “Sanska regata” u organizaciji prijedorskih “Čuvara Sane” uveliko je nadmašila prošlogodišnju manifestaciju. Potvrđuje to odlična atmosfera i preko 150 učesnika koji su se na različitim plovilima spuštali rijekom Sanom na potezu dugom četiri kilometra, od starta kod Žegera do “Kožare”. Učesnici “Sanske regate” koristili su 60-ak plovila: od kajaka, kanua, SUP dasaka do standardnih i gumenih čamaca.

“Došao sam iz Brčkog s jednom ekipom. Ovo je nešto novo u Prijedoru i jako nam se dopada. Organizacija je dobra. Sana predstavlja značajno ime za ovaj kraj”, rekao je Miodrag Petrović iz Brčkog.

Regatu i mlade entuzijaste koji su je organizovali pohvalila je vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Prijedora, Dijana Aramanda.

“Ovo je jako lijepa manifestacija koja okuplja zaljubljenike rijeke Sane i uopšte sporta na vodi. Smatram da ‘Sanska regata’ može da doprinese ekološkoj svijesti naših građana da čuvamo rijeku Sanu, da ne bacamo otpad i da vodimo računa o ovoj našoj ljepotici”, poručila je Aramanda.

U Omladinskoj organizaciji “Čuvari Sane” ne kriju zadovoljstvo podrškom koja im je stigla iz različitih krajeva od brojnih ljubitelja regate. Uvjereni su da su udareni temelji da “Sanska regata” postane tradicionalna i prepoznatljiva za Prijedor. Ne treba zanemariti ni njen ekološki značaj.

“Cilj je da se okupi što više ljudi na vodi, da pokažemo sam značaj rijeke i održavanja njenih obala i korita. Ove godine, za razliku od prošle, akcent nije bio na čišćenju obala Sane. Sada smo nastojali da pripremimo i uredimo obale nešto ranije, jer lani smo imali veliki problem gdje sa svim tim gumama. Podsjećam da smo ih tada izvukli preko četrdeset”, rekao je Milan Sadžak, predsjednik “Čuvara Sane”.

Nakon spusta, učesnici i posjetioci “Sanske regate” druženje su nastavili uz živu muziku na novoj gradskoj plaži. Bila je to prilika i za planiranje narednih sportsko-ekoloških aktivnosti na vodi i pored vode, koje, kako je rečeno, imaju značajan turistički potencijal.

Izvor: kozarski.com