Uprkos potvrdi MIP-a BiH i ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića da su kadeti Vojne akademije Srbije u boravili u Republici Srpskoj u skladu sa zakonom, ne prestaju napadi iz Sarajeva. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pita da li će se neko od bošnjačkih političara izviniti Srbiji i njenom rukovodstvu.

Dodik pita i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirović ima li bar malo ljudske pristojnosti, kad već nema političke, i s kim misli živjeti u BiH – sa Srbima i Hrvatima ili sa Kristijanom Šmitom i nedobronamjernim strancima?

Predsjednik Srpske kaže da političko i medijsko ludilo koje je zahvatilo političko Sarajevo postaje nepodnošljivo. Histerija koja se stvara protiv svega što ima veze sa srpskim narodom, Srbijom i Srpskom odavno je prešla granice normalnog, ističe Dodik.

– Poštuje li neko Ustav i zakone ove sklepane BiH i smije li možda bar poneki pojedinac od bošnjačkih političara poslati poruku, izvinjenje Srbiji za ovu nezapamćenu sramotu koju su priredili zemlji u koju se zaklinju? – pita Dodik.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović sarajevski političari svojom histeričnom reakcijom jasno su pokazali da im smeta sve što je srpsko, pa makar to bili studenti ili kadeti.

– Oni su glavni krivci za konstantnu političku krizu i za sve neuspjehe BiH. Pojedini stranci koji vjerno prate njihovu histeriju i mržnju su doprinijeli ovom neizdrživom stanju i sve su doveli do potpunog besmisla – naglasila je Cvijanovićeva.

Zna to i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji kaže da je bitno samo voditi kampanju protiv Srba, iako niko nije uradio ništa mimo protokola i zakon, pa tako i kadeti Vojne akademije. Podsjeća na ministra odbrane BiH Zukana Heleza koji poziva na rušenje Dejtona za koje kolektivni Zapad konstantno optužuje Srbe, a ostaju nijemi kada to uradi neko od bošnjačko-sarajevskih političara.

– Mnogo, mnogo, mnogo je opasna ova izjava, samo da vidim hoće li reagovati Amerikanci na nju, hoće li /američki ambasador u BiH Majkl/ Marfi sad da se oglasi,koji dnevno napiše 500 traktata o Miloradu Dodiku, ali zato na ovakvo nešto neće da reaguje – kaže Vučić.

Ne reaguje niko ni na Helezove izjave u kojima proziva predsjednika Srbije za navodno učešće u napadima na Sarajevo devedesetih godina. Ali zato odgovorio mu je Vučić.

– Zukanu Helezu, ako mu je tako ime, a jeste, dakle ako sam ja koristio snajper i pucao po Sarajevu na način na koji on kaže. Samo jedan maleni dokaz neka pokaže, ja istog dana nisam predsjednik Republike. A ja pozivam tebe lažove jedan, da podneseš ostavku samo na svoju mnogo nižu funkciju, ako to ne dokažeš – rekao je Vučić.

Da li će nakon svih ovih izjava sarajevskih političara, ali i pojedinih medija napokon reagovati nadležne institucije i strane ambasade? Ako sada napokon nije vrijeme, kada li je?

Autor: RTRS

Foto: RTRS