Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” organizovala je promociju romana “Čemu služe izazovi” zavičajnog pisca Pere Radulovića iz Prijedora. Ovo je njegov četvrti roman, a u njemu se opisuje život običnog čovjeka kroz dramske zaplete sudbine i sreće. Autor se nada da će priča biti zanimljiva čitaocima i pojašnjava odakle mu inspiracija. “Moja neka ideja vodilјa je da se pokušam razlikovati svaki put od onoga prethodnog i sada sam otišao u neku drugu stranu, drugi su likovi , podneblјe je isto, radnja je smještena u nekoj maloj sredini, u nekom malom gradu. Ko je iz Prijedora prepoznaće da je u Prijedoru, ko nije njemu nije ni važno.  Inspiraciju sam dobio tako što sam čuo od mog sina jednu priču o tamo nekom momku i ona mi je bila zanimlјiva, pa i potresna i obradio sam  to  na neki način  da bude zanimlјiva i čitaocima. Žanrovski , uvijek sam pisao do sada romane, pa eto i ovaj put roman, proza, neka realistična priča nekog malog čovjeka. Radnja koja može da se desi svakom od nas u svakom trenutku, što bi se reklo ni iz čega da ispadne neki problem i da se zapetlja život i promijeni naglavačke”, kaže Radulović.

Recenzent Tamara Dragić ističe da se roman “Čemu služe izazovi” razlikuje od prva tri romana i dodaje da je Radulović kroz pisanje sazreo kao književnik. “Razlike su u tome što su prva dva  bila laka literatura za razbibirgu, treći je bio  težak, ali ovaj četvrti je baš nekako emotivan. Ja sam pustila čak i suze. Ja bih ga žanrovski svrstala u dramu, štaviše u porodičnu dramu  jer se prepliću životi dvije porodice i njihove smiješne, komične, a i tragične sudbine”, rekla je Dragićeva.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” već nekoliko godina organizuje promocije zavičajnih pisaca, a direktor ove ustanove Gordana Vila izrazila je zadovoljstvo što se u ljetnjem periodu promocije mogu organizovati na otvorenom prostoru. “Velika nam je čast što Pero Radulović iz Prijedora promoviše svoj četvrti roman i nadam se da će ovo biti njegova odskočna daska pošto definitivno to zaslužuje kao autor. On profesionalno nije iz svijeta književnika. Bavi se drugim poslom, ali je neosporno talentovan za pisanje, što potvrđuje  ovaj roma. Potvrđuje to i programski savjet Biblioteke koji mu je dao priliku da promoviše svoj roman i ja se nadam da je ovo samo početak promocije i da će ovaj roman da naiđe na otvorena vrata u drugim krajevima Republike Srpske, a i šire”, istakla je Vila.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” uskoro će organizovati promociju knjige “Monodrama” zavičajnog pisca Srećka Marčete iz Novog Grada, koji je takođe prošao na konkursu ove ustanove za promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca. Čitaonicu-pričaonicu na otvorenom za mališane Dječijeg vrtića “Radost” Biblioteka će  organizovati  i u avgustu.

Izvor: kozarski.com